Söndagen den 13 maj 2012

Muralmåleri på fyra orter i Skaraborg – under maj & juni

Sommarprojekt - Mural 2012

Fyra mexikanska muralmålare är i Västra Götaland för att arbeta med lokala konstnärer och ungdomar för att gemensamt undersöka städerna och gestalta dessa via väggmålningar i det offentliga rummet. Götene, Lidköping, Mariestad och Skövde har sina olika förutsättningar och detta präglar hur varje ort genomför projektet. Frågor som Mural 2012 lyfter är bl a hur vi ser på våra städer, hur vi använder oss av offentliga ytor och hur vi delar dessa.

De senaste tre åren har Mariestad gjort ett betydande avtryck som en stad där konst, kreativitet och hållbarhet ses som möjliga vägar att vitalisera staden. Sommaren 2012 är det dags för projekt Mural 2012 som skapas tillsammans med elever i årskurs fem. Eleverna berättar om sin stad och sin plats och dessa berättelser ligger sedan till grund för mexikanska och svenska konstnärers arbete med att skapa vägg och markmålningar. I en unik blandning av lokala aktörers delaktighet och inbjudna internationella konstnärer har ett koncept utvecklats som nu omfattar ytterligare tre städer i Skaraborg, nämligen Skövde, Götene och Lidköping.


ORTERNA:

Mariestad: Den 30 maj är en färgsprakande dag som sätter spår i såväl staden, besökare som i deltagare. I hamnen där Graffiti Mariestad ägde rum 2010 möts internationella performance konstnärer från Live Action och Mural 2012 konstnärerna under en heldag som rör sig i landet från interventions och performance till 3d muralmåleri. Barn och ungdomar har dansuppvisning och vernissage. En kaskad i färg, form och ljud i Mariestads hamn - en Mexikansk Fiesta möter kvartersfest!

Götene: Veckan efter Midsommar blommar Götene upp mer än vanligt - det är det mångkulturella som står i fokus. Mitt i denna festlighet är det pompa och ståt kring den stora utsmyckningen av ICA huset mitt i centrum.

Lidköping: Barns berättelser blir väggmålningar när Folkets Hus står i centrum i för muralmåleri i Lidköping. 15 juni bjuds det upp till gatufest när det är vernissage på ”Rundeln” den välvda delen av Folkets Hus. En av kommunens högstadieklasser håller i projektets blogg där ungdomsperspektivet från de fyra orterna presenteras på: http://muralmalningar.blogg.se.

Skövde: Helgen den 16-17 juni är det workshophelg i Boulongerskogen och på Nyeport. Här ges möjlighet att arbeta med muralmåleri, kravallslöjd, vävning och mycket mer. Muralmåleriet sker i Ryd samt på fasaden på Nyeport. Som besökare på dessa platser kan du följa dessa processen när väggmålningarna växer fram.

KONSTNÄRER:

Skövde
Daniel Willhelmsson, aka Dano, Falköping
Guillermina Romero Neri, Michoacán
Jonathan Josefsson, aka Ollio, Göteborg

Mariestad
Anna Landgren, Binneberg
Ivan Mendoza, Michoacán

Lidköping
Africa Coll, Lidköping
Carolina Jonsson, Hangelösa
Irene Qutiérrez Amezcua, Querétaro

Götene
Daniel Broman, Kinne-Kleva
Ezequiel Frias, aka Checke, Querétaro