Fredagen den 11 maj 2012

Invigning av cykel och vandringsleder i biosfärområdet

Biosfärområdet genomför ett projekt med satsning på ekoturism i området. En del i projektet har varit att skapa nya cykel- och vandringsleder som förbinder Mariestad och Lidköping via Kinnekulle. Dessa leder är nu färdiga och skall invigas. Invigningsprogrammet sker under spännande former fredagen den 18 maj.

Kl 14.00 går startskottet för första etappen i invigningen, en gemensam cykeltur med start samtidigt från Nya stadens torg i Lidköping och Stora torget i Mariestad. Allmänheten uppmanas att delta och cykla tillsammans med representanter från Lidköpings och Mariestads kommuner. Strax efter kl 17.00 förväntas de mötas i Falkängen på Kinnekulle. Från scenen i Falkängen hålls ett invigningsprogram med invigningstal av löparlegenden Evy Palm, musik av och med Susanne Lindh, Hanna Sundblad och Lidköpings slagverkare, uppvisning av cykelakrobater från Camp Active och cykelinformation. Det hela avslutas med den traditionella nattvandringen på Kinnekulle i regi av FriluftsfrämjandetCykelleden är ca 65 km och är skyltad med röd/vita skyltar mot målpunkterna Mariestad resp. Lidköping, Dessutom förekommer vid större kors även skyltning mot närmålen Källby och Hällekis. Sträckningen är gjord i första hand med tanke på att erbjuda goda upplevelser och i möjligaste mån undvika strakt trafikerade vägar.
Därför går den inte alltid den rakaste och bekvämaste sträckan. Några partier är helt bilfria, men större delen av sträckan samnyttjas med biltrafik.

Vandringsleden har en annan sträckning och passerar bl.a. Karleby - Lugnås. Den går omväxlande på skogsvägar, stigar och mindre landsvägar. Stora delar av leden är sträckningen genensam med Pilgrim Skaraborg eller Kinnekulle vandringsled. Från Lidköping har leden förlängts ut till Ullersund med planerad fortsättning till Läckö slott, Även från Mariestad pågår sonderingar för en förlängning ut till Laxhall på Torsö.

Pressmeddelande från: Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle