Onsdagen den 9 maj 2012

Modernt startfält i fulltecknat elbilsrally

Oresund Electric Car Rally 2012 är fulltecknat. Över 50 bilar har klämts in i vad som sannolikt är världens största elbilsrally. På startlinjen finns allt från den extrema sportvagnen Tesla Roadster till skåpbilen Renault Kangoo. Och det är moderna bilar från de ledande tillverkarna; 80 procent är av årsmodell 2011 eller 2012.

–Det är fantastiskt roligt med det starka gensvar vi fått. Från några få anmälningar i början men sen, när ryktet spreds, var rallyt plötsligt fulltecknat. Det säger projektledare Per Lundgren, elbilsexpert vid Öresundskraft.

–Det är också kul att rallyt attraherar så många olika människor. Det är allt från privatpersoner och småföretagare till direktörer, politiker och tjänstemän.

Öppet för alla

Oresund Electric Car Rally är öppet för elbilar och plug-in-hybrider och startar den 12 maj i Köpenhamn. Rallyt kör sedan via Helsingör till Helsingborg för nattvila och laddning. Söndag den 13 maj fortsätter rallyt över Landskrona till målgången på Stortorget i Malmö. Vinnare är den bil som förbrukat minst energi på vägen och klarat att hålla en angiven snitthastighet. Både amatörer och proffsförare får delta, i privat- eller firmabilar.

En av deltagarna är kommunalrådet Lars Thunberg (KD) i Helsingborg.

–Jag ställer upp som förare i elbilsrallyt för att jag tycker det är viktigt att markera och stödja stadens satsning på elbilar. Vi har en tydlig och vass ambition att fasa ut alla fossila bränslen och det här är ett roligt sätt att uppmärksamma klimatarbetet.

Åskådare kan även få en glimt av några av de kända profiler som deltar i rallyt. Rallystjärnan Tina Thörner, som kört Dakar-rallyt och vunnit tre VM för damer, kör tillsammans med Öresundskrafts vd Anders Östlund. Deltar gör även dansstjärnorna Ann Wilson och Tony Irving.

Precisionsmätning

En nyhet är den precisionsmätning som sker efter sträckan Köpenhamn – Helsingborg. Bilarna plomberas i Köpenhamn och vid nattladdningen i Helsingborg precisionsmäts hur många kilowattimmar som förbrukats, både totalt och med hänsyn till bilens tjänstevikt. Syftet är dels att visa hur energisnåla elbilar faktiskt är, dels att uppmuntra till energieffektiv körning. För mätningen svarar Siemens.

Ny standard visas

För nattladdningen svarar Garo AB och där förutser projektledare Ingvar Grundborg inga problem.

–Merparten av bilarna har standardiserade industrikontakter för elintaget. Ett fåtal har en nationell stickpropp men det löser vi med övergångskablar. Ett par av bilarna är försedda med kommande europeisk standard, EV-uttag Typ 2. Det medger intelligent laddning, där laddstolpe och bil kommunicerar, och det visar vi under rallyt.

Elbilens Dag i Helsingborg

På lördagen bjuder Helsingborgs stad och Öresundskraft in allmänheten till Elbilens Dag på Sundstorget för tävlingar och aktiviteter. Besökarna kan prova elbilar, elskotrar, elcyklar, funballz och segways Det blir show med radiostyrda bilar, underhållning och naturligtvis, möjlighet att se deltagande ekipage i rallyt på nära håll.


Pressmeddelande från: Öresundskraft