Tisdagen den 8 maj 2012

Vi svenskar sätter pantrekord igen!

2011 pantade svenskarna mer än någonsin tidigare. Ny statistik från Returpack visar att vi under 2011 pantade i snitt 154 burkar och flaskor per person, en rejäl ökning jämfört med föregående år då siffran låg på 146. På Returpack konstaterar man att kontinuerliga aktiviteter för att öka pantningen ger resultat och att unga i storstäder fortfarande är sämre pantare än genomsnittet.

Returpack, som ansvarar för det svenska pantsystemet, har som vision att alla burkar och flaskor som säljs också ska pantas. Under 2010 påbörjades en kraftsamling med extra åtgärder för att öka återvinningen. Även en höjning av pantbeloppet på burken från 50 öre till en krona genomfördes. Under 2011 har man fortsatt i samma takt med flera aktiviteter vilket nu visar sig ha gett resultat.

– Vi märker att våra ansträngningar ger resultat. Under 2011 har vi inlett kampanjen ”Att återvinna är en hit” för att få allmänheten att panta mera. Vi har också arbetat med aktiviteter mot den yngre målgruppen som är sämre på att panta än genomsnittet. Dessutom öppnade vi i höstas en pantmottagning i Stockholm, för att förenkla för kunder med mycket pant, säger vd Pelle Hjalmarsson.

Samarbeten gynnar återvinning

Returpack arbetar ständigt med olika aktiviteter för att öka återvinningen av burkar och flaskor. Bland annat genom samarbeten med föreningar, skolor, turistanläggningar och kommuner.

– I sommar fortsätter vi med våra satsningar på turistorter och festivaler. Dessutom samarbetar vi med Sjöräddningssällskapet för att öka tillgängligheten och även motivera konsumenter att panta burkar utan pant, säger Katarina Lundell, kommunikationschef Returpack.

Stockholmare sämre pantare

Returpacks statistik visar också att storstadsbor pantar sämre än andra och att den lilla PET-flaskan inte pantas i samma utsträckning som burken och den stora PET-flaskan.

– En anledning till att storstäderna har lägre återvinning är att fler unga bor där och de har ett annat konsumtionsmönster. Bland annat konsumerar de ofta den lilla PET-flaskan utomhus, säger Katarina.

Bland Sveriges tio största städer är det endast Norrköping som ligger över snittet, med 170 pantade burkar och flaskor per person.

Strömstad fortsatt bästa kommun

Av landets samtliga kommuner pantar man mest i Strömstad, där låg snittet på 1656 pantade burkar och flaskor per person under 2011. Därefter följer flera andra gränskommuner, som till exempel Haparanda och Åre.

– I kommuner med mycket turister och gränshandel är pantningsgraden högre. Dessutom bidrar ofta stora handelscentrum till mer pant, förklarar Katarina.

Ger burkar evigt liv

Att panta är en enkel vardagshandling som gör stor skillnad för miljön. Genom att tillverka en burk av återvunnet aluminium sparar man 95 procent energi, jämfört med nytillverkning.

– Man skulle kunna säga att vi på Returpack, tillsammans med alla pantare, ger burkar evigt liv, berättar Katarina.


Pressmeddelande från: Returpack