Onsdagen den 2 maj 2012

Mat på nätet fortsätter att öka

Förra året såldes det mat på nätet för mellan 1,5 och 2 miljarder kronor. Det är en ökning med cirka 40 procent jämfört med året innan. 13 procent av svenskarna har köpt matvaror på nätet och 20 procent planerar att göra det. Det visar en undersökning som Svensk Distanshandel har gjort.

– Försäljningen av mat på internet ökar stadigt. Men det tar tid att ändra konsumenternas köpbeteende och många vill fortfarande se maten innan de handlar, säger Linda Hedström, kanslichef för Svensk Distanshandel.

De främsta fördelarna med att handla på nätet är enligt undersökningen att få maten hemlevererad, att man vinner tid och man kan beställa när som helst på dygnet.

De nackdelar som svenskarna lyfter fram är att man inte kan se matvarorna, kostnaderna för frakten och att varorna är dyrare än i butik.

Över 80 procent av de som har handlat mat på nätet uppger att kvaliteten på matvarorna är lika bra eller bättre jämfört med när man väljer dem själv i butik.

– En av poängerna med att handla mat på nätet är att man får varorna till dörren och slipper släpa tunga kassar. Trots det är det en majoritet i gruppen 56-80 år som inte ser några fördelar med att handla på nätet. Här finns en stor kundgrupp för nätföretagen att övertyga, säger Linda Hedström.

Den totala livsmedelsförsäljningen var förra året 250 miljarder kronor och nätförsäljningen står fortfarande för under en procent av försäljningen.


Pressmeddelande från: Svensk Distanshandel