Torsdagen den 26 april 2012

Nu kan man rösta fram 2013 års majblomma

Klargul och svart? Himmelskt ljusblå? Eller kanske riktigt kraftigt gräsgrön? Hur ska majblomman se ut nästa år? Redan nu kan man rösta på sin favorit bland tio olika majblommekandidater. Förslagen är skapade av barn och utvalda av Svenska Moderådet.

Majblomman, barnens egen blomma, skapas av barn. Sedan några månader har man kunnat färglägga sin egen majblomma på Majblommans hemsida. Mängder med förslag har kommit in och bland dessa har Svenska Moderådet valt ut tio kandidater.
– Starka färger ligger rätt i tiden, säger Lotta Ahlvar, vd för Svenska Moderådet. Sommarens OS kommer att prägla modet i en sportig riktning ett tag framöver. Särskilt kommer vi att se de klara färgerna från OS-ringarna och lagsporternas tydliga färger. Samtidigt ser vi att 50-talets pasteller som varit moderna ett tag fortsätter att hålla ställningarna. Man hittar både det sportiga och det pastelliga i de tio kandidaterna till nästa års majblomma.

Moderådet har bidragit med trendkänsla till majblommorna sedan 1998.
– Det är en stor ära och väldigt roligt att få vara med och påverka hur majblomman ska se ut. Det är ju en liten accessoar med ett stort hjärta. Men viktigast i processen är ju barnen, som skapar de olika alternativen, och som sen också får rösta på sin favorit.

– Barn får komma till tals på olika sätt i Majblomman, säger Lena Holm, Majblommans generalsekreterare. Att skapa blommans färg är en av de saker som engagerar väldigt många barn. Det bidrar säkert också till att barnen kan känna stolthet när de sen är ute och säljer majblommor.

Här finns de tio kandidaterna till nästa års majblomma!

Röstningen pågår fram till och med den 13 maj. Sedan får den nyfikne hålla sig ända till i januari 2013, då den vinnande färgen presenteras.


Pressmeddelande från: Majblommans Riksförbund