Tisdag den 17 april 2012

6 400 kronors skillnad i pris för likartade glasögon

Det är stora prisskillnader mellan butikerna för likartade glasögon, störst prisskillnad är det för progressiva glasögon med typiskt 5 500 - 6 000 kronors prisskillnad mellan butikerna visar en undersökning från prisjämförelseföretaget Prisfakta. Den största prisskillnaden mellan butiker för glasögon med samma båge och glas med samma kravspecifikation.är 6 438 kronor.

Även för enkelslipade glas är det betydande prisskillnader, typiskt mellan 2000 – 3000 kronors prisskillnad för ett par glasögon med samma båge och likartade glas, som mest skiljer det 3 207 kr mellan butikerna.

Uppseendeväckande stora prisskillnader

Prisskillnaden mellan butiker för likartade glasögon är större än för produkter inom andra branscher säger Ola Josefson på Prisfakta och fortsätter. Det skiljer fem till sex gånger i pris för likartade glasögon mellan butikerna. Det är uppseendeväckande stora prisskillnader. Man kan jämföra det med om en bil för 190 000 kronor skulle kosta en miljon någon annanstans, trots att det är samma märke, samma chassi, en motor med samma prestanda och likartade garantivillkor.

När Prisfakta genomförde motsvarande undersökning för ett år sedan, då var prisskillnaderna mindre mellan butikerna, då skiljde det som mest 5 900 kr mellan butikerna. Samtidigt har garantivillkoren blivit mer likartade mellan butikerna.

Pris för glasögon är oftast lägre på nätet visar undersökningen, inte alltid men för de flesta modeller och synfel , utom i några enstaka fall där lägsta pris finns i butik.

Tips när du skall välja glasögon

Oberoende av om man väljer att köpa glasögon i traditionell butik eller i nätbutik finns det för- och nackdelar säger Ola Josefson. Väljer man butik kan man prova glasögonen före, man vet vad man får. Sannolikt är det även enklare att fixa glasögonen om något går sönder och gå till butik än att skicka dem till nätbutik. Fördelen med att köpa på nätet är att här finner man de lägsta priserna och ofta bra garantivillkor med bytesrätt och pengar tillbaks om man inte är nöjd. Ser man på kvalitén så är den bra generellt på glasen, både i butik och på nätet.

Följande tips rekommenderar Prisfakta vid glasögonköp

  • Jämför pris i flera butiker före du bestämmer dig

  • Fundera på kvalité på glasen, samt om det skall vara reptåliga, smutsavvisande eller ha antireflex.

  • Jämför garantivillkor, det är stora skillnader mellan butikerna. Många butiker har ångerrätt och flera butiker ger även pengar tillbaks om du inte är nöjd. Erbjuder butiken bytesrätt så finns här stora skillnader i villkor, för några butiker gäller bytesrätten endast glaset i det fall att du inte får önskad syn, för andra butiker gör du bedömningen om du är nöjd med glasögonen och vill byta, vilket innebär att du även kan byta båge.

Glasögon är en betydande utgift för svenska hushåll, vi lade runt 6 miljarder kronor på glasögon förra året säger Ola Josefson, att man nu kan jämföra priser och garantivillkor för glasögon på Prisfakta tror vi kan bidra till minskade utgifter.

Pressmeddelande från: 3TC AB