Torsdag den 5 april 2012

Mängder av prima ägg slängs helt i onödan

Mängder av ägg slängs varje år på grund av en mycket olycklig EU regel. Den säger att bäst före datum på ägg ska sättas 28 dagar efter värpdagen. Dessutom får butikerna inte saluhålla äggen senare än 7 dagar före bäst före datumet utan tvingas ta bort prima ägg ur butikshyllorna. Märkningen gör också att mängder av ägg slängs i onödan i hemmen visar en färsk undersökning.

I Sverige förvaras de allra flesta ägg i kyldiskar i butikerna och i kylskåpen hemma. Det visar en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm och Svensk Dagligvaruhandel har gjort. När ägg hålls i kyla håller de god kvalitet i minst en månad efter bäst före datum.

I många andra EU länder förvaras ägg i rumstemperatur. Detta tillsammans med risk för salmonellabakterier gör att äggen får kortare hållbarhet. Därför finns en gemensam EU- regel om 28 dagars bäst- före datum.

- EU regeln kan möjligen vara bra för andra länder, men i Sverige leder det till att ägg av prima kvalitet slängs. Vi vill att Livsmedelsverket lägger stort krut på att få till stånd en ändring av gällande regelverk. Mat av god kvalitet ska inte kastas! Lagen är ett bra exempel på när regler inte ska vara gemensamma för EU länderna, för vi har olika sätt att förvara mat säger Thomas Svaton, vd Svensk Dagligvaruhandel.

- Vår undersökning visar att en av fem tillfrågade svenskar slänger ägg på bäst före datum och att hälften inte tror att äggen håller sig fräscha mer än 1-2 veckor efter bäst före datum. Ägg i kallt kylskåp, + 5 grader är en bra kylskåpstemperatur, håller många veckor längre. Men det är inte lätt att veta när bäst före datumet är satt helt uppåt väggarna säger Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm.

Svensk Dagligvaruhandel och Konsumentföreningen Stockholm gör gemensam sak i dag och uppmanar Livsmedelverket att arbeta snabbt för att regelverket ändras.

Pressmeddelande från: Konsumentföreningen Stockholm