Onsdag den 4 april 2012

Rekord - 26 500 tranor vid Hornborgasjön

Igår kväll räknades det till 26 500 tranor vid Hornborgasjön. Det är det högsta antalet som någonsin har noterats sedan räkningarna startade i slutet av 60-talet. 8 000 fler än det tidigare rekordet på 18 500 som sattes den 31 mars 2009.

Gårdagens antal på 16 900 hade alltså ökat med 10 000 på enbart en dag. Att Hornborgasjön besöks av så många tranor just nu har att göra med vädret. Tranorna som stannar här gör det för att rasta på sin väg ifrån Spaniens övervintringsplatser till häckningsplatserna i Mellansverige och Norge.

– Tranor är väldigt beroende av väder och vind för sin förflyttning. De segelflyger och väntar därför på de rätta vindarna. Det kalla vädret, med nordliga vindar, har gjort att tranor som annars kanske hade flugit vidare från Hornborgasjön nu istället har valt att stanna lite längre. Samtidigt som det har fyllts på med tranor söderifrån vilket resulterade i gårdagens toppnotering, säger Sofie Lindblom, naturumsföreståndare vid Hornborgasjön.

Tranorna räknas varje kväll under transäsongen då de lämnar området vid Trandansen för att övernatta ute i sjön. Resultatet läggs sedan ut på www.hornborga.com under fågelstatistik. Nu återstår att se om det ökar än mer eller om det här är årets toppnotering.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götalands Län