Dagens bild - Arkiv

ONSDAG 31 MAJ 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Sista kvällen i maj månad, nu lämnar vi våren och går in i sommaren, i kväll kändes det faktiskt som en riktig sommarkväll, vindstilla och nästan ljummet ute. Och när mörkret föll så tändes belysningen i den nya fontänen i dammen, stämningsfullt.


ONSDAG 24 MAJ 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

I Falkängen och nere vid Ställplatsen (och säkert på andra ställen) har det kommit upp en ny, lite mer iögonfallande (orange färg), informationstavla om Kinnekullebygden. Informationen är väl i stort sett samma som på den tidigare varianten men med lite annorlunda design. Det var nog ett bra val med det nya färgalternativet, inget man missar direkt när man är i närheten.


SÖNDAG 21 MAJ 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Nu börjar ramslöken att blomma i Munkängarna, än så länge några här och där, men om vädret är gynnsamt de kommande veckorna kan man nog förvänta sig att den står i full blom runt nationaldagen. Munkängarna är förstås mer än ramslök, här finns ett av Sveriges vackraste ädellövskogsområden, slingrande promenadstigar att vandra på under de mäktiga trädens kronor och njuta av allsköns fågelsång och vacker natur, perfekt avkoppling från stressen i vardagen. Om du besöker Munkängarna en mörk augustikväll kanske du stöter på Svarta Madame som irrar omkring på stigarna, så påstår i alla fall sägnen.


LÖRDAG 20 MAJ 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Kinnekulle har blivit ett riktigt mecka för cyklister, fina dagar som denna syns de överallt i bygden, på stigar och utmed slingrande vägar, tar en fika vid något passande café och sen vidare. Oavsett om man vill cykla mountainbike, landsväg eller bara en kortare tur för att utforska området så finns det alltid något för alla nivåer och smaker. Vill du uppleva naturen, utmana dig själv och samtidigt njuta av vacker utsikt, Kinnekullebygden är en plats som verkligen bjuder in till att upptäcka mer på två hjul.


SÖNDAG 14 MAJ 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Efter nästan två veckor av strålande solsken och sommarvärme i Kinnekulleområdet den senaste veckan så bröts trenden idag och de första regndropparna föll. Under kommande vecka väntar mer ostadigt väder med en del regn och kanske någon åskknall men fram mot helgen ser det ut att bli mer sol igen.


TORSDAG 11 MAJ 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Mycket sol i maj och sommarvärme de senaste dagarna har satt fart på ramslöken i Munkängarna. Vid den lilla bäcken som går utmed vägen i Munkängarna syns nu ramslöksknoppar, de brukar dyka upp de första veckorna i maj, sällan tidigare men en del år senare beroende på vädret. När ramslöken blommar för fullt brukar variera från de två sista veckorna i maj till det två första i juni.


SÖNDAG 7 MAJ 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Två dagar av Vårrundan på Kinnekulle och det kunde väl knappast ha varit bättre väder, strålande solsken och skaplig värme. Och det märktes på tillströmningen av folk från när och fjärran att detta är ett mycket populärt arrangemang, vägarna kring berget var fulla av fordon dessa dagar. Falkängen lockade som vanligt mycket folk och hos Christians Café stod folk i kö för att köpa sig en fika.


TISDAG 2 MAJ 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Tillhör väl inte direkt vanligheterna att det står ett trafikljus i skogen utmed vägen mellan Forshem och Österäng. Någon form av arbete i anslutning till vägen, oklart vad.


MÅNDAG 1 MAJ 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Så här ser det ut idag på Mandelblomsvägen i Hällekis, det är här man nu håller på med att iordningställa åtta tomter (på mellan ca 900 och 1200 kvadratmeter) till försäljning. Sedan i mars har man arbetat med att anlägga gator, vatten och avlopp till tomterna. Försäljningen av tomterna planeras preliminärt efter sommaren och husbyggnationen kan sen starta under hösten. Läs mer om tomterna på Mandelblomsvägen här!


FREDAG 28 APRIL 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Nu har markerna i Kinnekullebygden fyllts av vitsippor, det första vita havet på Kinnekulle visar nu upp sin prakt. Så ta en promenad i skog och mark och njut av de vita skönheterna som signalerar att våren är här! Det andra vita blomsterhavet får vi vänta på en dryg månad till, då är det dags för ramslöken att blomma.


MÅNDAG 24 APRIL 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Vet inte när skylten om parkeringsavgifter i Stenbrottet byttes ut, kan ha varit länge sen, men det såg rätt ny ut. Skylten är i stort sett samma som den tidigare bara lite ändringar i texten. Största skillnaden är att på den gamla skylten gällde frivillig parkeringsavgift för husbilar, på den nya gäller det alla övernattande fordon, husbilar, husvagnar och ekipage.


ONSDAG 19 APRIL 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Det har röjts rejält i Stenbrottet under våren, förutom all sly som tagit ner så har man dessutom rensat bort merparten av all vass vid strandkanten vid sjön.


TORSDAG 13 APRIL 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Nu har de gamla urblekta informationstavlorna vid Utsikten Kaffestuga blivit utbytta mot nya fräscha tavlor som informerar om fyrar, landmärken m.m. som kan ses från denna utsiktspunkt när man blickar ut över Vänern.


ONSDAG 12 APRIL 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Inte mycket av relevans på nyhetsfronten idag så det får bli en bild från Munkängarna med en glittrande vårbäck och en grön matta av späda ramslöksblad. Nu börjar det bli lite färger i naturen igen efter en monokrom vinter.


MÅNDAG 10 APRIL 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Känner du för en utflykt i naturen i det fina vårvädret? Kan då rekommendera Sjöråsleden som är en vacker och lättvandrad led på 4 km som går genom Hällekis samhälle och längs med Sjöråsån. Leden kallas också för "Bäverrundan" eftersom man kan se spår av bävrar vid ån, och om man har tur även en och annan bäver. Längs leden finns det också hagar, lövskog och rastplatser. Sjöråsleden är en del av Läckö-Kinnekulle vandringsleder och är markerad med blå färg. Ledkarta finns här!


LÖRDAG 8 APRIL 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Under vintern är det inte så mycket aktivitet i Stenbrottet på Kinnekulle, men nu när våren så sakta börjar komma igång så kommer dom, husbilarna. Först några få sen fler och fler och idag på påskafton var det kanske ett 20-tal. Ett av Kinnekulles många vårtecken, gott som något.


FREDAG 7 APRIL 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Idag på långfredagen bjöd Kinnekulle på ett strålande vårväder, nu är den på gång, våren. I dikeskanten vid vägen genom Munkängarna letar sig nu ramslöksbladen upp bland fjolårets vissna löv och kvarvarande snöfläckar, ett vårtecken gott som något.


ONSDAG 5 APRIL 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Vid informationstavlorna vid infarten till Hällekis har det i dagarna kommit upp lite påskris och fjädrar, en påminnelse att påsken är i antågande till helgen. Men än så länge väntar vi på vårvärmen och ett bakslag ser ut att komma under kvällen då ett snöområde verkar dra in från öst.


MÅNDAG 3 APRIL 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Lastfartyget Wilson Tees på väg in mot Hönsäters hamn för att lossa sin last.


LÖRDAG 1 APRIL 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Istappar i balkongfönstret och nästan 10 grader kallt idag på morgonen den 1:a april, det känns nästan som om naturen försöker lura mig med ett eget aprilskämt, men tyvärr är det sant. Ingen vårkänsla denna morgon i alla fall.


FREDAG 31 MARS 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Vårkänslor och funderar på att byta till sommardäck? Nja kanske inte riktigt än i Kinnekulleområdet i alla fall. Två dagars snöande har väl dämpat vårkänslorna en del och vinterdäcken lär nog få sitta kvar ännu en tid. Dubbdäck får man köra med fram till 15 april, men även senare om det är vinterväglag.


SÖNDAG 26 MARS 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Sommartider hej hej, sommartider - knappast idag i Kinnekullebygden trots att vi ställde om klockan till sommartid i natt. Detta föll tydligen inte vädergudarna i smaken utan dom slängde ner lite snö över bygden och bjöd på en isande kall nordanvind, ett riktigt "råskevär" blev svaret på vår längtan efter vår. Kung Bore verkar inte gärna släppa sitt grepp detta år men till slut kommer han likt alla andra år onekligen att förlora kampen mot våren, frågan är bara när.


MÅNDAG 20 MARS 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Vägskyltarna på väg upp till Kinnekulle har nu intaget ett horisontalläge. Men på grund av placeringen verkar det osannolikt att de blivit påkörda, ser snarare ut som om de blivit uppryckta. Kanske är de på väg att bytas ut.


TORSDAG 16 MARS 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Det mesta av den senaste snön har nu försvunnit i Hällekis och där vid vägkanten tittar nu snödropparna fram, ett efterlängtat vårtecken efter den mörka årstiden. Och nu ökar förväntningarna om att våren snart skall vara på gång med sol, värme och grönska.


ONSDAG 8 MARS 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Efter vårkänslor på måndagen så kom vintern tillbaka efter gårdagens snöstorm, visserligen inte så mycket snö i Hällekis men helt klart så har våren tagit en paus. Mer snö skall det troligen komma redan i morgon.


MÅNDAG 6 MARS 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Den gamla klubbstugan i Kinnekullebacken har väl sett sina bästa dagar. Verandan har rasat ihop, trät murknar och fönstren är sönderslagna, ingen vacker syn på toppen av Kinnekulle. I slutet av 2021 fördes en dialog i kommunen om att riva stugan men än står den kvar som ett tragiskt minne av slalombackens forna glansdagar. Här finns istället en möjlighet att skapa en av Skaraborgs finaste rastplatser med en vidunderlig utsikt över bygden.


MÅNDAG 27 FEBRUARI 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Kvällens norrsken över Hällekis. Ingen optimal plats direkt att fotografera norrsken, för mycket störande ljuskällor, men trots detta så syntes det rätt skapligt en stund. Tydligen mycket folk ute för att se detta himlafenomen i kväll, fullt på parkeringen vid bl.a Utsikten.


TORSDAG 2 FEBRUARI 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Härligt vinterväder idag i Kinnekullebygden, blå himmel och strålande solsken med några få minusgrader. Men prognosen för i morgon ser inte lika bra ut, SMHI har gått ut med en GUL varning för snöfall som kommer in från väster redan på morgonen och det kan lokalt komma upp till 15 cm innan det avtar på eftermiddagen.


FREDAG 27 JANUARI 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Vid en liten rundtur idag förbi Råbäck, Hjälmsäter och Medelplana sågs fyra stora flockar av hjortar, den här vid Medelplana var nog störst med närmare 40 djur. Uppskattningsvis finns det mellan 3500 och 4000 hjortar i Kinnekullebygden, årligen skjuts över 1000 djur men ändå har stammen mer än fördubblats på 10 år.


SÖNDAG 22 JANUARI 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Idag var det dis och dimma runt Kinnekulle men solen bröt kort igenom på sina ställen. Rimfrosten prydde träden och gav en fin inramning till Hellekis Säteri.


MÅNDAG 16 JANUARI 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Måndagen den 16 januari, en dag som de flesta andra här I Hällekis, solen behagade faktiskt att visa sig lite idag, vilken var ett välkommet avbrott i den annars så gråa tillvaron. Enda nyheten från samhället idag får väl bli att rishögarna utanför Duhagen förvandlades till flis.


FREDAG 6 JANUARI 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Trettondagen bjöd på ett riktigt "råskeväär" i Hällekis, kraftiga vindar och piskande snö mest hela dagen. Mot kvällen avtog både vind och snö och nu inleddes snöskottningens tid för vissa som kände sig hugad och önskade en mer framkomlig väg utanför dörren. På två dagar har det nu kommit ca 35 cm med snö i byn, inte ens i närheten av de mängder som kom 2010 men det räcker till och blir över ändå.


TORSDAG 5 JANUARI 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Ack vad man bedrog sig när man trodde att den mesta snön kom igår, i natt fyllde det på med ytterligare ca 15 cm, totalt ca 25 cm på ett dygn i Hällekis. I morgon är det risk för mer snö och kan fylla på med ytterligare 10 cm.


TISDAG 3 JANUARI 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

De flesta väderprognoser förutspådde strålande solsken över Kinnekullebygden under tisdagen, men där slog det slint och allt bjöds på var en smal strimma av ljus i horisonten över Vänern.


SÖNDAG 1 JANUARI 2023

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Detta får bli årets första inlägg i Hällekis Kuriren, utsikt från en balkong i Duhagen när klockan slog tolv och raketerna steg mot skyn för att fira in det nya året. Gott Nytt År på er alla.