Dagens bilder - 2024

LÖRDAG 20 JULI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Klockan 12.49 idag passerade ett av Skara-Lundsbrunns Järnvägars ånglok med vagnar fulla av vinkande och glada resenärer hållplatsen Tveta strax utanför Skara, på sin färd mot Lundsbrunn. SkLJ kör sommartrafik enligt tidtabell, tisdag, torsdag, lördag och söndag varje vecka. På söndagar går en del turer med rälsbuss.


TORSDAG 11 JULI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Mörka moln tornar upp sig över småbåtshamnen i Hällekis denna typiska svenska sommardag. Vädret bjuder på en blandning av regn och sol, med temperaturer som kretsar kring 20 grader. Molnen drar förbi i en ständig dans över himlen, och en och annan åskknall hörs i fjärran. Det är vad en svensk sommardag brukar erbjuda.


MÅNDAG 8 JULI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Även idag blir det en bild ur arkivet då det är tunnsått med relevanta nyheter för tillfället. Sommaren 2004 fanns ett mobilt gatukök uppställt på parkeringen i Falkängen, här kunde man få sig en korv med bröd/mos, hamburgare, strips m.m. Då kostade en hamburgertallrik 45 kr.


SÖNDAG 7 JULI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Bild 1 till vänster, är det gamla Utsiktstornet på Kinnekulle som byggdes 1892 och brann ner till grunden en natt i april 1982. Bild 2, resterna av tornet efter branden. Bild 3, det nya tornet som byggdes 1983 på samma plats som det gamla, det blev en kopia av det tidigare tornet, men med några skillnader. I det gamla tornet fanns ett övernattningsrum och en servering, det blev det inte i det nya, samt några skillnader exteriört som stöttor, räcken och fönster. Bild 4, det nya Utsiktstornet. Klicka på bilden för att se en större bild!


TISDAG 2 JULI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

När man skall åka ut i korsningen i allén i Hällekis, antingen mot Gössäter eller mot Gôrkelesta så är det väldig dålig sikt på grund av växtligheten. Man får köra ut en bit på vägen för att kunna upptäcka om det kommer fordon från något av hållen. Här är risken väldigt stor för en kollision om man inte är riktigt uppmärksam. Detta är nu anmält till kommunen. Tydligen Trafikverkets ansvar, blev en anmälan dit också.


SÖNDAG 30 JUNI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Dagens bild får bli en tillbakablick ca 25 år i tiden, då det första numret av Hällekis-Kuriren gavs ut vecka 19, år 1999. Något år tidigare gjordes ett försök med "Lokalbladet" som dock inte blev så långlivat, det var inte många läsare på den tiden. Men Hällekis-Kuriren bet sig fast och utvecklades med åren, kan inte fatta att man hållit på med tidningen över 25 år, målet var att finns på Nätet i åtminstone 10 år, det blev några till, tack vare er läsare och ert intresse. Vill du se vad det första numret innehöll så klicka här!


LÖRDAG 29 JUNI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Idag var den danskbyggda fiskekuttern "Sandskogens Trawlie” på besök i Hönsäters hamn, denna båt har en väl dokumenterad historia som du kan läsa om här.


FREDAG 28 JUNI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Vid Hönsäters hamn idag kändes det lite ödsligt och övergivet. Inget fartyg låg vid kajen för att lossas, inga metare vid bryggan, bara några skrikande måsar som flög fram och tillbaka över den biologiskt mångfaldsbevuxna kajkanten. När den stora kranen försvann blev hamnens välkända siluett för evigt förändrad, känns lite som om hamnens själ då gick förlorad.


ONSDAG 26 JUNI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Idag under eftermiddagen besökte ‘Sagobussen’ Hällekis och parkerade vid dammen för att en stund underhålla traktens barn. Bussen fungerar både som scen och mötesplats. Sagobussen har som mål att sprida gemenskap och läsglädje i mindre samhällen på landsbygden som saknar fasta kulturinstitutioner. Verksamheten bygger på lekfull och inkluderande pedagogik med inslag av cirkuslek, trolleri, dockteater och böcker.


FREDAG 21 JUNI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Midsommarafton bjöd på strålande sommarväder när det var dags att dansa kring midsommarstången på Falkängen i Hällekis. Traditionen lockade som vanligt en hel del människor som ville delta i firandet och gemenskapen en stund, för att sedan fortsätta firandet hemma hos vänner och familj. Andra valde kanske att njuta av den ljumma sommarkvällen på egen hand.


TISDAG 18 JUNI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Solen sken vid gamla E20 utanför Götene där denna bild togs, men det såg väldigt, väldigt mörkt ut över Kinnekulle och tydligen så kom det en rejäl störtskur. Vädret har varit mycket växlande sen värmeböljan i maj avtog, men än så länge ser prognosen för midsommarafton positiv ut, sol men lite moln, ca 20 grader och svag vind.


SÖNDAG 16 JUNI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Vid bryggan i Hönsäters hamn i Hällekis har det nyligen satts upp en informationstavla om Varaskogens Naturreservat, där man får lite information om vad som finns att upptäcka.


FREDAG 7 JUNI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Dagens bild får bli en ur arkivet. Idag för exakt 10 år sedan arrangerades orienteringstävlingen Bruksortssprinten i Hällekis. Det har nog aldrig varit så mycket folk på en gång i samhället, över 900 tävlande och därtill mängder med publik, anhöriga och funktionärer.


TISDAG 4 JUNI 2024


Foto: Anders Jonsson

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Platsen vid Utsiktstornet på Kinnekulle är nu iordningställd inför den kommande utställningen “Hur vi gjorde platsen bättre”, ett projekt av Miniambassadörerna 2024 från Götene kommuns förskolor. Här kommer man att kunna utforska miniambassadörernas kreativa processer, från de första idéerna till deras förverkligande. Upptäck hur de har omvandlat platsen till något bättre med sina innovativa tankar och handlingar. Under utställningen kommer Sils IF och OK-Klyftamo att hålla Utsiktstornet öppet. Passa på att njuta av en glass eller fika och ta chansen att gå upp i tornet och titta på utsikten. Invigning och utställning 10/6 - 11/6 Tid: 15:00 - 19:30. Alla är välkomna.


SÖNDAG 2 JUNI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Åskmolnen tornar upp sig utanför Hällekis i dag under eftermiddagen, väderprognoserna har talat om regn och åska i flera dagar men än har det inte blivit mycket av den varan här, kanske idag...


FREDAG 31 MAJ 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

På Dimboparkeringen fanns idag dessa tre små lustiga kojor, man kan undra vad dom skall används till och var dom skall placeras. Uppdatering: Dessa så kallade vindkojor ingår i ett projekt där biosfärområdets Miniambassadörer tillsammans med kommunens förskolor och Olinsgymnasiet vill skapa förbättringar vid Utsiktstornet. Allt mynnar ut i en utställningen ”Så gjorde vi platsen bättre” 10-11 juni vid Kinnekulles utsiktstorn.


TISDAG 28 MAJ 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

I veckan har arbetet påbörjats med byggnationen av en återvinningsstation i bostadsområdet Duhagen i Hällekis. Framöver när allt är klart får de boende gångavstånd för att slänga sitt sorterade avfall.


SÖNDAG 26 MAJ 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

På den erbarmligt dåliga vägsträckan förbi Paroc i Hällekis, från skjutbanan i riktning mot Hellekis hamn har nu asfalten rivits upp ca en halv kilometer och ersatts av grus . Förhoppningsvis kommer den att asfalteras inom det snaraste.


LÖRDAG 25 MAJ 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Blomsterlupinen är en invasiv växtart som hotar den biologiska mångfalden genom att konkurrera ut inhemska arter, den har etablerat sig över nästan hela Sverige, med undantag för de allra nordligaste delarna. Dess snabba spridning är bekymmersam, men det går inte att förneka att dess omfattande palett av färger bidrar till att försköna det svenska landskapet.


MÅNDAG 20 MAJ 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Det verkar som att vi upplever ett rekordår för björkpollen. Under de gångna veckorna har vi bevittnat ovanligt höga volymer av pollen, och ännu visar det inga tecken på att avta. Detta innebär inte bara besvär för allergiker, vi ser det överallt i vår vardag. Bilarna draperas av ett lager av gul pollen, vindrutorna kletar igen, trädgårdsmöbler och allt annat utomhus förses med denna gula beläggning. Bilden är från Hönsäters hamn där gula pollenvågor slår mot strandkanten, vilket vittnar om pollensäsongens intensitet.


FREDAG 17 MAJ 2024


Dessa ramslöksblommor fotades idag vid bäcken i Munkängarna

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Den senaste tidens sol och sommarvärme har satt fart på ramslöken på Kinnekulle, nu har blomningen startat. Inom de närmaste veckorna så kan vi nog förvänta oss ett vitt hav av ramslöksblommor i bl.a. Munkängarna. Vilket passar bra ihop med Kinnekulles Ramslökveckor som drar igång nu på måndag.


MÅNDAG 13 MAJ 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Underbart sommarväder i Kinnekullebygden även idag, strålade sol och klarblå himmel och en temperatur runt 20 grader. Vad passade då bättre än en glass hos Utsiktens Kaffestuga, det trevliga sommarcafét på Kinnekulles västsida. Här har man en fantastisk utsikt över Vänern bort mot Kållandsö och Läckö Slott. Är det klart väder, som det var idag, kan man se Dalsland i horisonten.


FREDAG 10 MAJ 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Idag har det varit mycket folk i rörelse i Kinnekullebygden, bilar, husbilar, cyklister och vandrare, många av dessa har säkert kommit hit för kvällens stora begivenhet, Nattvandringen. I Stenbrottet, Utsikten och på ställplatsen i Hällekis är det fullt av husbilar. Tyvärr bjuds det inte på någon sol och sommarvärme denna kväll ca +12 grader, svag vind och mulet.


MÅNDAG 6 MAJ 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Idag har det asfalterats på flera platser i Hällekis, på Industrivägen förbi Falkängen och även cykel/gångvägen runt bostadsområdet öster om skolan fick ny beläggning.


LÖRDAG 4 MAJ 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Idag inleddes Vårrundan på Kinnekulle, där inte mindre än 87 olika utställare och verksamheter öppnar sina dörrar för allmänheten. Med en mångfald av attraktioner finns det något att upptäcka för varje besökare, oavsett ålder. Tack vare det underbara försommarvädret som lördagen erbjöd, strömmade besökarna till Kinnekullebygdens olika hörn. Falkängen visade sig återigen vara en populär destination som lockade många.


TORSDAG 2 MAJ 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

I fjol invigdes en ny fontän i dammen i Hällekis, nu har den tagit fram ur vintervilan och satts tillbaka i dammen och körts igång. Utöver prydnad med kvällsbelysning bidrar den också till att syresätta dammens vatten.


ONSDAG 1 MAJ 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Idag välkomnade Falkängens Hantverksby besökarna till säsongspremiär med strålande solsken och ljumma vindar. I Falkängen finns 7 hantverksbutiker med över 50 utställare, Christians Café, fyra museum och den lugna oasen Örtagården. Allt håller öppet varje dag mellan kl. 10-18, från den 1 maj till 31 augusti.


TISDAG 30 APRIL 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Kinnekulletåget passerade Hellekis Säteri idag klockan 12,33 på väg mot Hällekis och vidare. Den pittoreska järnvägssträckan mellan Lidköping-Mariestad över Kinnekulle röstades fram år 2018 som den vackraste tågresan i Sverige av landets resenärer.


LÖRDAG 27 APRIL 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Vart tog "Hallera" vägen? Väldigt hög vattennivå i Vänern just nu, 1,01 meter över sjökortsdjup. Enligt en ny tappningsstrategi så skall Vänerns vattennivå höjas under våren och försommaren, bl.a. för att förbättra vattenkvalitén och motverka att stränderna växer igen.


FREDAG 26 APRIL 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

En ny informationsplats med tre tavlor sattes idag upp i Falkängen, ett lokalt hantverk som tillverkats av F. Å Entreprenad & Möbelsnickeri i Österäng. Företaget tillverkar även rejäla och snygga gammaldags trädgårdsmöbler som är målade i traditionella linoljefärger. En del av dessa utemöbler finns i Falkängen, klicka här för ett exempel.


TISDAG 23 APRIL 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Örtagården i Falkängen har fått nytt liv efter att ha varit igenväxt under många år. Många timmar av gediget arbete ligger bakom. I de fem landen finns ca 60 olika växter som beskrivs på nyuppsatta informationsskyltar. Det är en liten oas i Falkängen där besökare kan upptäcka en mångfald av örter och njuta av den lugna atmosfären.


MÅNDAG 22 APRIL 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Det ser rätt behagligt ut i Munkängarna, med en solglittrande vårbäck och marken full av ramslöksblad, genom bilrutan vill säga. Men med flera minusgrader i natt och knappt över nollan under dagen och med en isande kall nordanvind så känns det mer som vinter än vår. När kommer värmen?


LÖRDAG 20 APRIL 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Idag var det stora städaredagen I Hällekis, samhällsföreningens gula västar syntes överallt i samhället då de gick runt och plockade upp allt skräp i diken och grönområden som samlats under vintern, en tradition som pågått under många år. Idag hade även Hällekis Båtklubb städ- och arbetsdag i småbåtshamnen inför den kommande båtsäsongen.


FREDAG 12 APRIL 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Genomfarten på Stakes väg utanför "Plattås" är för tillfället avstängd mellan Blåsippsvägen och Vitsippsvägen på grund av grävarbete. Trafiken leds om via Blåsippsvägen och Vitsippsvägen.


TISDAG 9 APRIL 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Hönsäters hamn har återigen öppnat efter att ha varit stängd under vintern. Anledningen till stängningen var bland annat det besvärliga isläget och en osäker farledsutmärkning, men dessa problem har nu åtgärdats. Efter en inspektion av de flytande farledsmarkörerna är hamnen nu redo för trafik igen sedan den 5 april. Det dröjer förmodligen inte länge innan vårens första lastfartyg dyker upp i hamnen.


SÖNDAG 7 APRIL 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Så här såg det ut på många vägar i Kinnekulleområdet idag, då regn, lite sol och runt 12 plusgrader satt bra fart på snösmältningen. Det lär bli en hel del vatten av all den snö som föll i tisdags. Stora vattensamlingar på en del åkrar kan säkert orsaka svårigheter för jordbrukarna och potentiellt försena det stundande vårbruket.


LÖRDAG 6 APRIL 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Efter en lägenhetsbrand i Granbacken (Lyxås) i Hällekis i juli förra året uppstod även vissa skador på fasaden. Nu har ställningar rests och putsen tagits bort för att åtgärda detta. Granbackens två hyreshus byggdes av Skånska Cement (senare Cementa) i mitten av 1960-talet för att möta det ökande arbetskraftsbehovet på fabriken. Björkhagens (Plattås) tre hyreshus uppfördes 1955.


TISDAG 2 APRIL 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

April kan verkligen vara ytterligheterna månad, i går var det härligt vårväder, idag bjöd april på snöoväder och ett rejält bakslag för våren, men det är ju så april brukar vara. Bilden till vänster är tagen i Duhagen i Hällekis den 1 april klockan 13,16 och den till höger den 2 april vid samma tid.


SÖNDAG 31 MARS 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Det har varit skapligt vårväder i Kinnekullebygden i påsk och det har varit många som passat på att besöka Stenbrottet. Husbilarna är åter på plats, ett vårtecken gott som något.


LÖRDAG 30 MARS 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Idag har någon prytt en av cykelvägarna i Hällekis med en stor, leende sol. Det är en passande gest just idag, när vi nu verkligen kan känna av solens värmande strålar och dessutom går över till sommartid imorgon. Välkommen vår!


TORSDAG 28 MARS 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Våren anländer stegvis, med dagar där temperaturen stiger över 10-gradersmärket, följt av en återgång till kyligare förhållanden. Denna växling fortsätter tills värmen slutligen etablerar sig och vi välkomnar den härliga sommaren. Naturens bruna nyanser övergår gradvis till grönt, och vi ser fram emot att träden får löv och körsbärsträden blommar. Det är under denna försommartid som Kinnekulles natur verkligen visar upp sin skönhet i full blom.


LÖRDAG 23 MARS 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

I Hönsäters hamn har det kommit upp en ny fräsch "Hällekis skylt" med vidhängande krokar som brukar användas att visa upp fina fångster vid trollingträffen. I år går Kinnekulleträffen i trolling av stapeln den 26-28-april.


TORSDAG 14 MARS 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Allt skräp som lämnas i återvinningsstationen i Hällekis borde rimligtvis läggas i containrarna men en hel del hamnar av någon anledning i skogen bakom. Området behöver städas upp nu innan allt göms i den kommande grönskan.


FREDAG 8 MARS 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Även om det svepte in kalla vindar från Vänern nere i Råbäcks hamn idag så värmde solens strålar gott när man var i lä. Två dagar med solsken nu i Kinnekulleområdet, det har vi inte varit bortskämda med den senaste månaden som mest har bestått av gråväder.


SÖNDAG 3 MARS 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Idag dansade dimmorna på Kinnekulles sluttningar ovanför Rustsäters gamla ladugård


TISDAG 27 FEBRUARI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Lugnt vatten i Sjöråsviken utanför Hällekis idag men än dröjer nog det ett par månader innan fritidsbåtarna sätts i sjön. Trollingfiskarna däremot brukar ge sig ut på Vänern så fort isen har släppt.


SÖNDAG 25 FEBRUARI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

De senaste veckorna har isen försvunnit i stora delar av Vänern, nu verkar det vara öppet vatten in till Hönsters hamn igen. Men det ligger fortfarande lite is runt kusterna och inne i vikarna.


LÖRDAG 24 FEBRUARI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Nu verkar det redan som pollensäsongen har dragit igång för de tidigaste pollenproducenterna, hassel och al. Nu har den startat i landets sydligaste delar och i Kinnekulleområdet fanns det idag en förhöjd risk för höga halter av alpollen. Inte så trevligt för oss pollenallergiker men åtminstone ett gott tecken på att våren nu äntligen är på väg.


TORSDAG 22 FEBRUARI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Bensinmacken i Hönsäters hamn har i dagarna bytt namn från GP (Green Petroleum) till Paroy samtidigt som den får sig en uppfräschning och lite service. Även skylten vid genomfartsvägen har bytts ut.


TISDAG 20 FEBRUARI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Den nya informationsplatsen vid sjön i Stenbrottet verkar nu vara komplett med fyra nya skyltar som informerar om Kinnekullebygden, Stora Stenbrottets industrihistoria, Unesco Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle och Platåbergens Unesco Globala Geopark. Den gamla infoplatsen i trä vid infarten till Stenbrottet har tagits bort.


MÅNDAG 19 FEBRUARI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

De senaste dagarnas snabba snösmältning har påverkat och medfört en del skador på vissa vägar som t.ex. här på vägen mellan Trolmen och Råbäck. Idag har det även varit mycket dimma i Kinnekulleområdet.


LÖRDAG 17 FEBRUARI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Gårdagens regn och närapå tvåsiffriga plusgrader har omvandlat det mesta av snön till flytande form. Stora vattenmängder i Sjöråsån och många åkrar ligger nu under vatten.


LÖRDAG 20 JANUARI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Mycket rimfrost på Kinnekulle idag, ca -8 grader och vindstilla. Fint vinterväder för en skidtur, spår finns uppkörda från Dimboparkeringen.


FREDAG 12 JANUARI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Vid Hellehof´s idrottsplats i Hällekis har man börjat att bygga upp isen på den gamla bandyplanen. Än är den inte åkbar utan behöver spolas flera gånger, för det behövs det kallare väder vilket förutspås komma under nästa vecka. Så den som väntar på att få snöra på sig "grillorna" för en tur får ha tålamod ett tag till.


FREDAG 5 JANUARI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Idag skulle lastfartyget Rix Lake ha kommit till Hönsäters hamn för att lossa men då isen nu ligger i hamnen verkar det ha omdirigerats till Lidköping. Samma gäller för RMS Neudorf som var planerat att komma till hamnen nu på söndag.


TORSDAG 4 JANUARI 2024

Dagens bild från Hällekis med omnejd

Soligt vinterväder på Kinnekulle idag men -10 grader mitt på dagen, i natt kan det nog bli rejält kallt om det inte mulnar på. Mycket is på vägarna överlag och den gamla truckvägen upp till Stenbrottet är nästan oframkomlig sista biten på grund av djupa spår av is.


Dagens bilder - 2023