FREDAG 6 JUNI 2025


Foto/källa: Nationalmuseum

Utställning med Stig Lindberg öppnar på Läckö Slott 7 juni

På Läckö Slott visas i sommar en utställning om Stig Lindberg, en av Sveriges mest mångsidiga och folkkära formgivare. Utställningen är gjord av Nationalmuseum och innehåller runt 160 föremål, de flesta från museets samlingar. Den är en del i firandet av att det är 200 år sedan Gustavsbergs porslinsfabrik grundades.


Stig Lindberg, kortlek Komedia, för J.O. Öberg & Son - Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum

Konstnären Stig Lindberg fyllde svenska hem med underfundig design. Han var verksam på Gustavsbergs porslinsfabrik i över fyra decennier och formgav där älskade klassiker som serviserna Berså och Spisa Ribb. Lindberg hade många strängar på sin lyra, vid sidan av keramik för Gustavsberg ritade han en rad textilmönster, en tv, en vattenkanna i plast och gjorde illustrationer till barnböcker som Krakel Spektakel och Musikbussen och mycket mera.


Gustavsberg, Stig Lindberg, Kaffekopp med fat "Ada", ”Röd aster”, ”Piké”, ”Terra”, ”Adam”, ”Kanton”, ”Turtur” och ”Salix” - Foto: Bodil Karlsson/Nationalmuseum

På porslinsfabriken tillverkades även sanitetsporslin som badkar samt föremål av plast, vilket också lockade Lindbergs kreativa sinne. Han var en stor tillgång för fabriken som grafisk formgivare och bidrog även till marknadsföringen. Lindberg hade gott handlag med journalister och kunde förtrolla både kunder och fabrikens besökare. Han syntes flitigt i intervjuer och reportage och många köpte hans porslin genom Kooperativa förbundet (KF). Hans formvärld präglade samtidens Sverige och än i dag finns en attraktionskraft i både äldre och nytillverkade föremål – både nationellt och internationellt.


Stig Lindberg, delar ur servisen Gefyr - Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum

I utställningen visas runt 160 föremål av Stig Lindberg, de flesta från Nationalmuseums stora samling från Gustavsbergs porslinsfabrik. Bland annat visas flera av Lindbergs populära serviser, vaser, skulpturer i chamotterat stengods, tyger och föremål i plast och emalj. Exempel på hans mer kreativa formgivning i utställningen är en emaljerad grill som han formgav på 1950-talet och en vridbar tv.


Stig Lindberg, plastföremål bland annat sparbössan Skotte, termosen Termic, vattenkannan Fontana och delar ur förvaringsserien Diskant - Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum

2025 är det 200 år sedan Gustavsbergs porslinsfabrik grundades – och därmed Porslinsriket. Det firar Nationalmuseum bland annat med utställningen Stig Lindberg på Läckö Slott och Dukat till fest! på Gustavsbergs Porslinsmuseum.


Stig Lindberg, textil och fajanser - Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum

Utställningen Stig Lindberg – formgivaren med sprakande skaparlust visas på Läckö Slott den 7 juni – 14 september 2025.


Stig Lindberg, figurin Springare, vaser och askfat Domino - Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum



Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Nationalmuseum