MÅNDAG 12 MAJ 2025


Konservator Ann-Charlott Öberg, museichef Peter Johansson och Eva Goffe, enhetschef utställningar, går igenom bilder och texter till utställningen om den försvunna staden Brätte - Foto: Anna Panser/Vänersborgs museum

Invigning av utställningen om Brätte – staden som försvann

Den 17 maj inviger Vänersborgs museum sin nya utställning om den försvunna staden Brätte. Under sent 1500-tal växte den fram kring en handelsplats vid Vänern. 1644 flyttades Brätte, bytte namn till Vänersborg och glömdes bort. Utställningen berättar om hur staden återupptäcktes på 1900-talet och om Brättebornas liv och vardag.

När Brätte var som störst hade staden över 400 invånare, många var hantverkare och handelsmän. Här fanns möjlighet att göra lönsamma varutransporter, vid vattnet låg långa bryggor med båtar som fraktade stångjärn eller timmer. Det fanns bland annat kvarn, hospital, tullstuga, verkstäder, handelsbodar och en krog.

– Med hjälp av arkeologiska fynd och historiska källor kan vi berätta mer om vilka som bodde här och hur de levde. En stor källa har varit gamla domböcker, som bland annat beskriver tvister om varor eller tomtgränser, affärer och slagsmål, säger Greta Åberg, museipedagog på Vänersborgs museum.

En stor mängd föremål har hittats i området, både från arbete och fritid. Här finns timmermannens yxa, fiskeredskap, spår efter silver- och kopparsmeder, saxar och fingerborgar – men också spelpjäser. Man har även hittat kanonkulor, något som visar hur invånarna rustade sig på grund av orostider i gränsbygden.

– Det här är ett av flera exempel på historiska skeenden som utställningen också speglar. Brätte låg på en utsatt plats under en tid då de västra delarna av Sverige var drabbade av krig mot Danmark. Att staden var svår att försvara, i kombination med handelskonkurrens från grannstäderna, ledde till att Brätte flyttades, säger Peter Johansson, museichef.

Flytten gick 1644, fem kilometer norrut byggde Brätteborna sin nya stad – Vänersborg.

Invigningstalare är historieprofessorn och författaren Dick Harrison. I museiparken visas tidsenliga kläder, vapen och fältutrustning av föreningen Gustav II Adolfs Fotfänika. Det blir också musik med riksspelmannen Erik Ask-Upmark och föreställning med renässansdansgruppen Fioretto.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Kulturförvaltningen VGR