SÖNDAG 13 APRIL 2025


Foto/källa: Statens musikverk

Samling av samisk jojk utsedd till världsminne

För första gången utses ett urfolks kulturuttryck till världsminne. Hos Svenskt visarkiv finns Tiréns jojkinspelningar – en unik resurs för forskning och nya tolkningar av samisk jojk.

Mellan åren 1913 och 1915 gjorde stationsinspektorn Karl Tirén sex resor i den svenska delen av Sápmi. Utrustad med tidens modernaste inspelningsutrustning – fonograf och vaxrullar – reste han runt för att dokumentera och spela in den samiska jojken.

Slöjderskan Maria Persson-Johansson, som själv var en ansedd jojkare, blev Tiréns viktigaste informant och vägvisare in i den samiska kulturen, något som få utomstående tidigare haft tillträde till.

Starkt och betydelsefullt

Krister Stoor, vid Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet, är forskare och jojkare. – Det är hög tid att samerna, deras historia och dagens vardagsliv, blir synliga. Därför är det starkt och betydelsefullt att Unesco nu tar in Tirénsamlingen till minnenas bank. En del av mitt arbete har bestått i att lyssna på och tolka Karl Tiréns inspelningar.

Tiréns gärning synliggörs av Giron Sámi Teáther

Åsa Simma är teaterchef vid Giron Sámi Teáther.

– Idag är det väldigt vanligt att man jojkar till musikackompanjemang vilket gör att den ursprungliga jojkformen begränsas. I och med Tiréns samlingar kan vi jojkare återgå till jojkens ursprungliga klang, tonart och inte minst det fenomenala röstbruket. För att ytterligare synliggöra Tiréns omfattande arbete och livsgärning, kommer vi på Giron Sámi Teáhter att använda inspelningarna i den komposition som blir en del av föreställningen Ursäkten. Föreställningen baseras på den ursäkt som Svenska Kyrkan uttalade till det samiska folket i november 2021.

Inspelningar, brev och manuskript

Merparten av inspelningarna från Karl Tiréns jojkinsamling, inklusive uppteckningar, brev och manuskript finns hos Svenskt visarkiv vid Statens musikverk. År 2022 kompletterades samlingen genom en donation från familjen Tirén. Ytterligare inspelningar och annat material efter Karl Tirén finns hos Institutet för språk och folkminnen (Isof) i Uppsala. Isof är medsökande i nomineringen som även skett i samråd med Sametinget.

Första världsminnet för ett urfolks kulturuttryck

Detta är första gången som ett urfolks kulturuttryck utnämns till världsminne. Dan Lundberg är generaldirektör på Statens musikverk.

– Vi började arbetet med att nominera Karl Tiréns jojksamling till Unescos världsminnesregister för mer än tio år sedan och nu har det äntligen blivit verklighet. Det är oerhört roligt för oss och alla dem vi samarbetat med. Nu får jojken ta plats sida vid sida med andra svenska världsminnen som Alfred Nobels arkiv och tryckfrihetsförordningen. Jojkaren och forskaren Krister Stoor avslutar:

– Tänk om Karl Tirén hade sett den utveckling som sker, särskilt bland unga samer, att jojken fortfarande är ett så starkt uttryck och att hans inspelningar har en del i det.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Statens musikverk