LÖRDAG 12 APRIL 2025


Den fruktade lövplattmasken har hittats på allt fler plantskolor i Sverige - Foto: Jonas Roth

Lövplattmasken utbredd inom växthandeln – kolla dina plantor

Se upp för den fruktade lövplattmasken när du köper växter. Den är nu vanlig inom växthandeln.
– Kolla växten noga innan du planterar, och följ de nya råd som myndigheterna nu ger, säger Linda Karlsson, Länsstyrelsen.

Den fruktade lövplattmasken hittas nu på allt fler plantskolor i Sverige. Eftersom de flesta leverantörer i Europa har drabbats kan den finnas hos i stort sett alla som importerar eller har importerat växtmaterial. Myndigheterna har nyligen gett ut råd till såväl bransch som privatpersoner för hur man ska kontrollera, förstöra eventuella maskar och ägg, samt sanera växter.

– Vi vill verkligen försöka förhindra att lövplattmasken kommer ut i naturen. Den är ett rovdjur som äter daggmask och andra arter som behövs för en levande och lucker mylla. Det kan orsaka stor skada inom jordbruket och på ekosystemet, säger Linda Karlsson.

Ett tips är att välja svenska växter, eller åtminstone svenskodlat, om man vill minska risken att få hem plattmask.

Nya råd om hur man kollar och sanerar

Det är av yttersta vikt att alla som handlar med växter kontrollerar noga och följer myndigheternas råd. Men även om växtbranschen gör sitt yttersta är risken stor att en plattmask undgår upptäckt och följer med dig hem: en nykläckt plattmask är mindre än 1 mm stor.

  • Fråga där du köper dina växter. Fråga där du köper dina växter hur de kontrollerar växterna och vilka åtgärder de vidtar vid fynd. Välj en trädgårdshandel eller blomsteraffär som aktivt jobbar med att minska risken för spridning av lövplattmask.

  • Kontrollera växterna. Kontrollera växterna genom att leta under och i krukan, på, under och runt växten. Lys med ficklampa – plattmaskarna är slemmiga och glänser i ljuset. Använd handskar, eftersom slemmet kan vara irriterande på huden.

  • Sanera vid fynd. Plocka bort de plattmaskar du eventuellt hittar och avliva dem genom att lägga dem i en burk och hälla på kokande vatten. Om du hittar lövplattmask på en växt behöver du också ställa växten ”i karantän” och fortsätta att leta på den dagligen. När du inte hittat fler maskar på minst två dagar kan du plantera.

  • Undvik att spilla jord. Även jorden från en drabbad växt kan innehålla ägg och nykläckta, pyttesmå plattmaskar. Samla ihop och släng den i brännbart, eller sanera genom värme.

Sanera med varmbad – fungerande men krävande metod

Du kan sanera en växt genom att värma upp hela rot- och jordklumpen till 38-39 grader i 15 minuter. Då dör eventuella plattmaskar och ägg, men plantan klarar behandlingen. Det kan göras genom en viss metod med varmbad, där hela jordklumpen får bli genomvarm.

– Eller så kan man kasta hela växten, jordklump, kruka och allt, i brännbart. Det är förstås enklast. Men absolut inte i komposten, där lövplattmasken kan föröka sig och sprida sig vidare, säger Linda Karlsson.

Ställa plantor ”i karantän”

Om du hittat plattmasken på en planta är risken tyvärr stor att alla växter av samma sort också är drabbade. Ställ allihop ”i karantän” i några dagar: på en hårdgjord yta avskilt från trädgården, och kontrollera dem dagligen under flera dagar. När du inte hittat någon mask på två dagar kan du plantera. Metoden är dock inte lika säker som värmebehandling, eftersom ägg och små maskar kan missas.

Om du hittar en ”frilevande” plattmask, som inte kommer från en planta du köpt – kontakta omgående länsstyrelsen. Det är mycket viktigt att du tar en bra bild och skickar med.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götaland