ONSDAG 9 APRIL 2025

Nu vaknar björnarna ur sin vintersömn

Enligt gammal folktro är det på Tiburtiusdagen, den 14 april, som björnarna vaknar ur sina iden. Efter över fem månaders sömn, utan vare sig mat eller vatten, när björnen tappat upp till 40 procent av sin kroppsvikt, är det dags för dem att komma ut och äta upp sig igen. Och hur den klarar vintern är något vi förhoppningsvis kan dra nytta av i sjukvården framöver.

– Att björnar vaknar på just Tiburtiusdagen är inte helt taget ur luften. På samma sätt som vårfåglarna kommer och blåsipporna blommar så är även björnarnas uppvaknade ett vårtecken, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF.

Innan björnen går i ide äter den upp sig på bland annat blåbär för att bygga upp sina fettdepåer. Menyn under sommaren och hösten ändras successivt till följd av vad som erbjuds. Under hösten kan en björn äta upp till 38 kilo bär om dagen.

Just det stora intaget av blåbär kan vara en av anledningarna till att björnen klarar vintersömnen så bra enligt forskning, då den får i sig så mycket antioxidanter.

Pågående forskning försöker ta reda på hur björnens fantastiska egenskaper kopplat till vinterdvalan kan användas inom vården i framtiden. Hjärt- och kärlsjukdomar, njur- och leversjukdomar, samt förlust av muskelmassa vid långvarig sängvistelse är några av de områden som studeras där björnar har unika lösningar.

– När björnarna kommer ut från sina iden är de hungriga, och vill i första hand ha proteinrik föda. Det kan vara både myror, kadaver och slaktrester som de letar efter, säger Benny Gäfvert.

– Jag har sett björn några gånger här i Järvsö, bland annat nedanför mitt hus faktiskt. Det händer att de går ut på åkrarna och äter av nyuppkommen gräsvall på våren innan det finns något annat att äta, säger Benny Gäfvert.

Att träffa på en björn i skogen är väldigt ovanligt. Och om man har turen att se en björn är det oftast över på ett ögonblick då björnen helst håller sig borta från oss människor. Vill man inte träffa på en björn kan ett enkelt sätt vara att höras i skogen samt undvika väldigt täta skogspartier.

Om du trots allt möter en björn ska du försöka behålla lugnet, göra tydliga ljud och långsamt backa samma väg som du kom.

– Om en björn ställer sig på bakbenen vill den förmodligen få en bättre överblick över situationen och behöver inte alls vara aggressiv, säger Benny Gäfvert.

Björnens ungar föds också i idet, och det är nu som de får se världen utanför för första gången. När de föds i januari eller februari är de små som marsvin och väger bara mellan 260 och 625 gram, men när de kommer ut har de vuxit till mellan 2 och 4 kilo.

– Ungarna delar oftast ide med honan även nästa vinter, och ibland även en tredje vinter, innan de sedan letar sig vidare. Hanarna går då i snitt tolv mil för att hitta ett nytt hemområde, medan honorna stannar närmare sin mamma, säger Benny Gäfvert.

Fakta: Brunbjörn

Brunbjörnen är Sveriges största rovdjur och honan väger mellan 60 och 100 kilo, medan hanen väger mellan 100 och 340 kilo. De kan bli upp till 40 år gamla.

De sover omkring sex månader om året, under vinterhalvåret, och kan då tappa upp mot 40 procent av sin kroppsvikt. När de går i ide så sänker de kroppstemperaturen från runt 38 grader till 34 grader och antalet hjärtslag går från 40 till 6 slag per minut

Deras iden grävs ofta i gamla myrstackar men de förekommer också i klippskrevor och under stenblock och rotvältor. Björnar kan även bygga så kallade “korgiden”, då samlar de ihop grenar och mossa till ett stort öppet bo. I alla typer av iden konstruerar björnen en säng av kvistar, ris och mossa. Björnhanar kan lägga sig under en tät gran eller på ett risbo de byggt och låta sig snöas över.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: WWF