SÖNDAG 26 JANUARI 2025

Emilie Högqvists paviljong - Ett miniatyrtempel i Munkängarna

Under hösten förra året påbörjades en välbehövlig renovering av Emilie Högqvists paviljong i Munkängarna, efter att ha förfallit allt mer och mer under årens lopp. Nu börjar paviljongen återfå sin forna glans och framstår i sin enkelhet som ett antikt, grekiskt tempel i miniatyr.

Paviljongen ritades av den nyklassicistiske arkitekten Fredrik Blom och skänktes av dåvarande kronprins Oscar (senare Oscar I) till den berömda skådespelerskan Emilie Högqvist. Ursprungligen stod byggnaden vid Djurgårdsbrunnskanalen i Stockholm.

Emilie Högqvist: Scenstjärna och kunglig älskarinna

Emilie Högqvist var en firad skådespelerska känd för sin charm och scennärvaro. Högqvist debuterade på Kungliga teatern 1828 och blev snabbt en av de mest framstående aktriserna vid teatern. Hon var särskilt känd för sina roller i komedier, vid 1830-talets mitt hade hon etablerat sig som en av de högst betalda skådespelerskorna vid Kungliga teatern.


Emilie Högqvist med sonen Max - Oscar I - Public Domain - Källa: Wikimedia Commons

Hon blev kronprins Oscars älskarinna, relationen med kronprinsen inleddes 1836 och varade i ca 10 år och resulterade i två söner: Hjalmar och Max. Dessa söner kallades ibland "prinsarna av Lappland". Deras relation var omdiskuterad och bidrog till paviljongens ryktbarhet, vilket gjorde den extra attraktiv när den auktionerades ut. Högqvist drabbades av hälsoproblem i slutet av sitt liv och vistades längre tider utomlands. Hon avled i Turin i december 1846, endast 34 år gammal, där ligger hon också begravd.

Paviljongens historia

Friherre Nils-August Silfverschiöld, som då var ägare till Råbäcks herrgård och hade detta som sommarresidens, köpte paviljongen och transporterade den via Göta kanal till Råbäcks hamn för att sen placera den på sin nuvarande plats I Munkängarna. Den anses vara ett tidigt exempel på ett elementhus i Sverige, byggt i sektioner för enkel nedmontering och transport.


Kulturarv och naturskönhet

Idag står paviljongen som ett unikt inslag i Munkängarnas naturreservat, en påminnelse om 1800-talets teater- och kulturliv samt den tekniska utvecklingen inom byggnadskonsten. Den nyligen genomförda renoveringen säkerställer att denna historiska skatt bevaras för framtida generationer att beundra och utforska.