LÖRDAG 18 JANUARI 2025
Resultat av WWFs igelkottsräkning: vanligast på Gotland
I somras genomförde WWF tillsammans med Nordens Ark sin första "Igelkottsveckan" där fler än 50 000 rapporter kom in från hela Sverige. Nu har SLU Artdatabanken analyserat resultaten som visar var igelkottarna är vanligast och ovanligast – se hela listan.
Totalt observerades 28 662 levande igelkottar och 2 572 döda under sommarens räkning. Nu har SLU Artdatabanken, tillsammans med en student från Umeå universitet, jämfört antalet rapporterade igelkottar i olika län med rapporter av andra däggdjur. En siffra som kan jämföras mellan olika områden och över tid.
Analysen visar att Gotland är det län där igelkottar är vanligast, medan de är ovanligast i Jämtland.
– Ett gemensamt mönster över hela landet är att igelkottar trivs nära människor. De söker sig inte sällan till städer och samhällen med mycket grönytor, parker och trädgårdar med lövträd och buskage, säger Jessica Ångström, artexpert på Världsnaturfonden WWF.
– I samhällen med mycket grönt är det lätt för igelkotten att hitta både boplatser och mat så som småkryp och insekter som igelkotten äter. Men samtidigt är biltrafiken ett problem.
Under Igelkottsveckan observerades över 2500 döda igelkottar in, varav cirka nio av tio hade dött i trafiken.
Siffran som SLU Artdatabanken tagit fram visar "igelkottstätheten" i olika områden, i stället för endast en avspegling av Sveriges befolkningstäthet.
– Igelkottar är vanligare i södra Sverige där det finns mer lövskog. Men de verkar samtidigt ha blivit vanligare i hela norra Sverige. Kalla vintrar verkar inte heller vara en alltför stor utmaning för igelkottarna, säger Jessica Ångström.
– Några av anledningarna till att de är så vanliga på Gotland är att det är gott om fina livsmiljöer, kanske lite mindre biltrafik och avsaknad av grävling.
Förutom den här direkta lägesbilden, är styrkan i det insamlade materialet att det kommer kunna användas framöver, i kommande igelkottsräkningar, för att följa trenderna och se hur populationen ökar eller minskar över tid. Både lokalt och nationellt. Igelkottar klassas som nära hotad både i Sverige (Artdatabankens rödlista) och sedan i höstas även internationellt (IUCNs rödlista).
– En så här stor räkning av igelkottar har aldrig skett tidigare. Tidigare observationer till Artdatabanken har inte varit så här omfattande. Så förutom att detta ger oss en lägesbild hur det ser ut just nu, så är det jättebra för fortsatta studier, säger Jessica Ångström.
Fakta: Här är igelkottarna vanligast i Sverige
Fakta: Vad gör igelkottarna på vintern
Nu har igelkottarna gått i vinterdvala. Höstens pyssel, där igelkotten burit löv, kvistar och mossa i sin lilla mun, har nu resulterat i ett ide med väggar med mellanrum av stillastående luft. Det är hemligheten för en stabil temperatur. Igelkotten använder nämligen samma princip som i våra fluffiga vinterjackor. Ett snötäcke hjälper också till med skydd och isolering.
Under dvalan sänker igelkotten sin kroppstemperatur ända ner till 4 grader, och saktar på så sätt ned ämnesomsättningen. Jämfört med björnarna så sänker de bara sin kroppstemperatur några få grader. Andas gör den bara med några korta andetag – i timmen. Drygt en gång i veckan vaknar den till för att sträcka på benen – ibland även utanför boet.
Till våren vaknar igelkottarna, men det är inte säkert att de vaknat till Valborg, så då ska man ta det försiktigt med att flytta löv - och rishögar till valborgselden.
Fakta: Igelkottsveckan
Igelkottsveckan är en del av projektet Rädda mångfalden i Sveriges natur, som drivs av WWF och Nordens Ark.
Igelkottsveckan är ett återkommande event för att kunna samla data genom medborgarforskning och som ska kunna jämföras över tid.
Detta är en nyhet/pressmeddelande från: WWF