MÅNDAG 6 JANUARI 2025
Pestens skugga över Forshem: Legenden om Ingridabacken
Digerdöden, den förödande pestepidemi som svepte över Europa under mitten av 1300-talet, nådde Sverige omkring februari 1350. Västergötland, var ett av de hårdast drabbade områdena i landet. I denna tid av rädsla och förtvivlan uppstod många lokala legender och vidskepliga föreställningar om hur man kunde undkomma sjukdomen.
En sådan berättelse är knuten till Ingridabacken i Forshem. Enligt lokal tradition ska en ung flicka ha fallit offer för en fruktansvärd vidskepelse. Historien berättar att när pesten härjade i bygden omkring 1350, lockades en flicka till platsen med en smörgås. Medan hon åt, begravdes hon levande av desperata bybor som hoppades att detta offer skulle blidka pestens krafter och skona dem från sjukdomen.
Denna grymma handling speglar den extrema rädsla och hopplöshet som rådde under pestens härjningar. Människor sökte desperat efter sätt att skydda sig mot den obarmhärtiga sjukdomen, och vidskepelse blandades med religiösa föreställningar.
Pestens framfart i Västergötland
Digerdöden drabbade Västergötland hårt. I Skara stift, sjönk folkmängden drastiskt. Peterspenningen, en kyrklig skatt, mer än halverades, vilket indikerar en betydande befolkningsminskning. Många kyrkor övergavs helt när befolkningen decimerades.När 1300-talet började bodde cirka 1,1 miljoner människor i Sverige, strax innan digerdöden drabbade landet. Pesten orsakade en dramatisk minskning av befolkningen. Det är svårt att fastställa exakt hur många som dog, men uppskattningar tyder på att mellan 30% och 60% av befolkningen föll offer för den första pestvågen 1350-51. Inte förrän i mitten av 1600-talet började Sveriges befolkning återhämta sig till nivåerna före digerdöden. Omfattande krig under dessa århundraden påverkade också befolkningstillväxten avsevärt. Denna enorma förlust av liv påverkade samhället på alla nivåer och lämnade djupa spår i folkminnet.
Från och med den initiala omfattande pestepidemien 1350-1351, allmänt kallad digerdöden, upplevde Sverige mer än 20 separata utbrott av pest fram till år 1713.
Legenden om flickan vid Ingridabacken och den historiska verkligheten kring digerdödens härjningar i Forshem och Kinnekulleområdet vittnar om en tid av stor omvälvning och lidande. Berättelsen har överlevt genom århundradena som en påminnelse om pestens förödande effekter och de extrema åtgärder människor var villiga att ta i sin desperation.
Ingridabacken på Google maps