FREDAG 3 JANUARI 2025

Arbetarbostäder i Hällekis: Från Skrämbo till Falkängen

När industrin började etablera sig i Hällekis under 1800-talet uppstod ett akut behov av arbetarbostäder. Utvecklingen av boendemöjligheter för arbetarna speglar samhällets industriella framväxt och de sociala förhållanden som rådde under denna period.

De första arbetarbostäderna

I början av 1800-talet lät bruksägaren Bengt von Hofsten uppföra två sandstensbyggnader avsedda för arbetarna vid Hönsäters Alunbruk. Dessa byggnader, som kom att kallas "Skrämbo", låg på vardera sidan om Hönsätersvägen i Hällekis "centrum". Boendestandarden var extremt låg, även för dåtidens mått, och namnet "Skrämbo" myntades i folkmun på grund av de usla förhållandena.


Skrämbo - Foto från Kinnekulle Hembygdsförening

År 1912 revs den västra byggnaden för att ge plats åt en hushållsskola, och 1937 revs den östra byggnaden, där ett affärshus uppfördes 1939.



I takt med att behovet av bostäder ökade byggdes "Byggena" år 1875 vid dammen i Hällekis. Dessa hus innehöll vardera tio enrumslägenheter med kök och ansågs vara mer moderna jämfört med Skrämbo och Kasern.


Kasern - Foto från Kinnekulle Hembygdsförening

År 1879 köpte bruksledningen in en gammal arbetarbostad från Bromö glasbruk, som fraktades till Hällekis och återuppbyggdes vid dammen bredvid torget. I början bodde sexton familjer i varsitt rum, men senare ombyggdes huset till lägenheter med ett rum och kök. Även här var boendestandarden mycket dålig, vilket ledde till att huset kallades "Kasern" i folkmun. Kasern revs 1929.

Cementfabrikens expansion och nya bostäder

När cementfabriken expanderade i slutet av 1890-talet insåg bolagsledningen att arbetarnas bostadssituation var ohållbar. Detta ledde till att nya, bättre bostäder började byggas för de anställda närmare fabriken. Under åren 1896 till 1903 uppfördes Falkängshusen som en lösning på bostadsbristen och markerade en förbättring i arbetarnas levnadsvillkor.


Falkängen - Foto från Kinnekulle Hembygdsförening

Denna utveckling av arbetarbostäder i Hällekis visar på den gradvisa förbättringen av levnadsstandarden för industriarbetare under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Källa: Kinnekulle Hembygdsförening