ONSDAG 1 JANUARI 2025
En gåtfull trappa vid Skälvums kyrka
I mitt sökande efter ovanliga och intressanta fynd i Kinnekulleområdet, begav jag mig till Skälvums kyrka. Vad som drog mig dit var en ovanlig detalj jag tidigare hade sett på en bild och som jag självklart måste undersökas närmare.
Till höger om porten (stigluckan) vid Skälvums kyrka finns en stentrappa som går upp mot muren, den verkar helt felplacerad. Varför byggde man en trappa där när det fanns en stor port att gå in genom? På motsatta sidan av trappan, inne på kyrkogården, finns ingen trappa, men den kan ju ha tagits bort någon gång i tiden.
Men vad har då trappan haft för funktion? Det finns liknande trappor vid flera andra kyrkor i landet. En mer osannolik förklaring, som dock är vanligt förekommande, är att den användes för att bära in kistor med självmördare. De var förbjudna att begravas på kyrkogården, men man kunde i speciella fall få tillstånd om vissa regler efterföljdes. Kistan fick inte föras in genom kyrkogårdsporten utan skulle lyftas över kyrkogårdsmuren. Det är ju här trappan i så fall skulle kunna ha haft en funktion, då den underlättade att ta kistan över muren. Men självmord var ju relativt ovanliga, så det verkar lite märkligt att bygga en trappa som mycket sällan kom att användas.
Stigluckan, som troligtvis hade en grind eller var försedd med dörr, var troligen låst till vardags, bl.a. för att hindra fribetande djur att ta sig in på kyrkogården. En mer trolig förklaring är då att trappan hade en praktisk funktion i vardagen. Den gav lokalbefolkningen enkel tillgång till kyrkogården när grindarna var låsta, exempelvis för underhållsarbete eller gravbesök.
Intressanta detaljer om Skälvums kyrka
Skälvums kyrka, byggdes omkring år 1172 enligt dendrokronologiska undersökningar. Kyrkan är ett välbevarat exempel på romansk arkitektur från 1100-talet och har behållit mycket av sin ursprungliga struktur.Vid kyrkans restaurering 1961 gjordes intressanta upptäckter. Kyrkans grund når inte ner till den orörda marknivån utan visade sig vara anlagd på en 1,5 meter djup svart kulturjord, vilket tyder på äldre bebyggelse på platsen. I detta kulturlager påträffades en järnyxa och en skärva från ett ornerat lerkärl, båda från sen vikingatid.
Över ingångsdörren till kyrkan sitter en halvrund stenrelief (tympanon) med inskriptionen "Othelric me fecit" (Othelric gjorde mig). Othelric var en stenmästare, verksam i mitten av 1100-talet. Förutom Skälvums kyrka skall han även ha uppfört tornet i Kinne-Vedums kyrka och deltagit i bygget av Skara domkyrka. Han gjorde dopfuntar till många kyrkor och hade troligen sin verksamhet förlagd till ett stenbrott på Kinnekulles södra sluttning.
Utanför kyrkomuren ner mot vägen finns en stenmur som innehåller en del stora fint huggna stenar. Kanske blev de över när kyrkan byggdes. Enligt sägnen ska stenar ha hämtats från Gums kungsgård under kyrkans uppförande. Det finns dock inga konkreta belägg för denna teori.
Lutad mot den nordliga väggen av kyrkan står en av Kinnekulles många liljestenar, något ensam och ofta förbisedd. Dessa stenar, som är karaktäristiska för området, skulle kanske kunna få mer uppmärksamhet och förses med en informationsskylt för att öka medvetenheten om deras betydelse.
Skälvums kyrka är ett betydelsefullt kyrkligt kulturminne, och för att besökare på plats ska kunna ta del av information om kyrkans historia och betydelse vore det kanske önskvärt att sätta upp en ny och lite mer läsbar informationsskylt.