LÖRDAG 28 DECEMBER 2024
Galgbacken i Götene: En mörk historisk plats
På gränsen mellan Sils socken i Kinne härad och Skälvums socken i Kinnefjärdings härad ligger en plats som än idag bär det olycksbådande namnet "Galgbacken". Denna plats, belägen strax väster om Götene tätort intill den gamla vägen mot Lidköping, är den enda någorlunda bekräftade galgbacken i Götene kommun.
Karta från lantmäteriet - Creative Commons License (CCO 1.0)
En gemensam avrättningsplats
Galgbacken fungerade som en gemensam avrättningsplats för de omkringliggande häraderna. Dess strategiska placering nära den gamla landsvägen och strax utanför bebyggelsen i Götene gjorde den synlig för förbipasserande, vilket var typiskt för tidens avrättningsplatser.Den sista avrättningen
Enligt uppgifter i "Fornsök" ska den sista avrättningen på denna plats ha ägt rum under andra halvan av 1800-talet. Den avrättade personen ska ha gått under namnet "Smatten", men mer detaljer kring denna händelse är oklara.Dödsstraffets avskaffande i Sverige
Trots att avrättningar fortsatte att utföras på olika platser i Sverige in på 1900-talet, verkställdes det sista dödsstraffet i landet år 1910. Elva år senare, 1921, tog riksdagen det historiska beslutet att avskaffa dödsstraffet i fredstid. Det dröjde dock ytterligare ett halvsekel innan dödsstraffet avskaffades helt i Sverige, när det 1972 även togs bort för brott begångna i krigstid.Galgbacken i Götene står idag som ett tyst vittne till en mörkare del av vår historia, en påminnelse om hur rättsskipning och straff har förändrats genom århundradena.
Kollängens tingshus: En historisk rättsskipningsplats
Kollängens tingshus, som ligger ca en halvmil från galgbacken i Götene, spelade en viktig roll i den lokala rättsskipningen och var tingsplats för Kinnefjärdings härad. Första gången det hölls tingsförhandlingar i Kollängen var hösten 1653, 251 år senare 1904 upphörde Kollängens tingshus fungera som tingsplats.Kollängens Tingshus
Kanske finns det bevis i några bortglömda arkiv, men det vore väl inte helt osannolikt att den sista avrättningen på galgbacken i Götene härrörde från en dom som utfärdades i Kollängens tingshus.
Tingshuset, som fortfarande står kvar idag, uppfördes 1785-1786. Tidigare hade det funnits en tingsstuga och ett tingshus på samma plats. Före dessa byggnader ägde förhandlingarna rum i gästgivaregården.
När Kollängen och övriga tingsplatser i området avvecklades flyttades rättsskipningen till ett gemensamt tingsställe i Lidköping, där ett nytt tingshus hade uppförts under åren 1901-1903.
Galgbacke i Holmestad
Holmestads kyrka
Enligt lokal tradition och sägen skall det funnits en galgbacke på den plats där den nuvarande kyrkan i Holmestad är uppförd. Men det verkar inte finnas några specifika historiska dokument som nämner detta. Det som talar för att det kan ha funnits en galgbacke på denna plats är att den låg på en höjd väl synlig för att skapa en avskräckande effekt, nära landsvägen, och att bara något hundratal meter därifrån låg Enebackens Tingshus som var tingsplats för Kinne härad från 1682 till 1905. Det finns även flera domarringar i närområdet.
Enebackens Tingshus