TORSDAG 12 DECEMBER 2024


Bild av jlbrundin0 från Pixabay

Lussebullen: En ikonisk juldelikatess

Lussebullen, även känd som lussekatten, är ett av Sveriges mest älskade julbakverk. Med sin karakteristiska saffransdoft och unika form har denna bulle en rik och fascinerande historia som sträcker sig över flera sekler och gränser.

Ursprung och historik

Traditionen med lussekatterna tros ha sitt ursprung i 1600-talets Tyskland och Nederländerna, där ett sött julbröd av vete kallades "duivekater" eller "djävulskatter". Genom handelskontakter med Nederländerna introducerades lussebullarna i Sverige under samma tid. I Göteborg, där holländska fartyg ofta anlände, började lokala bagare att baka liknande bröd, som senare försvenskades till "djävulskatter" eller "dövelskatter" i Västsverige.

Lussebullar i julfirandet

Lussebullarna har blivit en central del av det svenska julfirandet, särskilt i samband med Luciadagen den 13 december, de bakas i nästan varje hushåll under december månad och serveras ofta tillsammans med glögg och pepparkakor. Under slutet av 1800-talet, när det moderna luciafirandet började växa fram, spreds lussebullarna över hela landet. Prefixet "lusse" eller "lussi" används ofta i samband med lucia, som i "lussebrud" och "lussemässa".

Lussebullen i norden

Utanför Sverige är lussebullen mindre känd, men den har ändå fått fäste i vissa delar av Norden. I Finland, där Lucia också firas, är saffransbullar en populär del av jultraditionen. I Norge finns det liknande bakverk, men de är inte lika utbredda som i Sverige.