TORSDAG 28 NOVEMBER 2024


Bild av Danilo från Pixabay

Endast förpackningar av metall nådde återvinningsmålet förra året

Under 2023 användes minst 1,2 miljoner ton förpackningar för varor och transporter i Sverige. Det visar ny statistik över landets förpackningsavfall. Endast tre av förpackningsslagen – alla av metall – nådde de nationella återvinningsmålen.

– Vi i Sverige har generellt god vana att lämna förpackningar till återvinning. Men statistiken visar att vi ändå inte når målen i förpackningsförordningen. Framöver kommer vi bland annat se en ökad fastighetsnära insamling. Vi får hoppas att det tillsammans med ökad effektivitet i återvinningsprocesserna ger bättre siffror i framtiden, säger Carolina Landerdahl på IVL Svenska Miljöinstitutet, som har lett statistikprojektet och framtagandet av rapporten.

De förpackningar som nådde materialåtervinningsmålen 2023 var metallförpackningar av aluminium, både inklusive pantburkar och enbart pantburkar, samt av järnbaserad metall. Förpackningar av glas, av papper inklusive kartong samt av plast (både inklusive PET-flaskor och enbart PET-flaskor med pant) nådde inte målen.

Sedan tidigare kvarstår trenden att aluminiumburkar med pant är de som materialåtervinns mest: 90 procent blev till nytt råmaterial under 2023.

– Målet är att 65 procent av alla förpackningar ska materialåtervinnas, men det går inte att redovisa något totalresultat för 2023. Detta på grund av att vissa data saknas för förpackningar av trä, säger Carolina Landerdahl.

Både hushåll och verksamheter ska sortera ut

Både hushåll och verksamheter ska sortera ut förpackningar från annat avfall. Sedan början av 2024 har kommunerna ansvaret för att samla in hushållens förpackningsavfall och att informera dem om sortering och förebyggande åtgärder.

För verksamheter gäller att den producentansvarsorganisationen som är störst ansvarar för att ordna mottagningsplatser som tar emot sorterat förpackningsavfall.

Statistiken baseras på webbenkäter främst till producentansvarsorganisationer. De har lämnat uppgifter om hur stor mängd förpackningar som anslutna producenter sätter på den svenska marknaden samt hur mycket förpackningsavfall som samlas in och materialåtervinns.

Rapporten är framtagen av IVL Svenska Miljöinstitutet och Statistikmyndigheten SCB på uppdrag av Naturvårdsverket. Arbetet har genomförts inom Svenska Miljöemissionsdata, SMED, som är ett samarbete med syfte att långsiktigt samla och utveckla den svenska kompetensen inom miljöstatistik i Sverige.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: IVL Svenska Miljöinstitutet