TORSDAG 14 NOVEMBER 2024
Foto: Västergötlands museum
Agnes de Frumeries födelsedag firas på Västergötlands museum
Den 20 november firar Västergötlands museum Agnes de Frumeries 155:e födelsedag. För att hylla den internationellt beundrade Skövdefödda konstnären ges föreläsningen "Agnes i Sagolandet". Dessutom kommer 2025 års utställningsstipendium till Agnes de Frumeries minne att delas ut.
Agnes de Frumerie föddes i Skövde och växte upp i Vänersborg. Vid endast 17 års ålder antogs hon vid Akademien för de fria konsterna i Stockholm, och hon tog snabbt steget ut i världen för att utforska och utveckla sitt konstnärliga uttryck. Med resor till Berlin och Paris kom hon i kontakt med konstnärer som Paul Gauguin, Auguste Rodin och Christian Eriksson. Det var särskilt tiden i Paris som formade henne som konstnär. Här utvecklade hon sitt unika konstnärskap och etablerade sig som en av de mest framstående svenska konstnärerna i Paris. Hennes konstnärliga uttryck kom att kännetecknas av poetisk känsla och teknisk skicklighet, särskilt i hennes figurprydda vaser och fristående skulpturer.
För att uppmärksamma Agnes konstnärliga prestationer anordnas föredraget "Agnes i Sagolandet: Myter och besjälad natur i Agnes de Frumeries konst". Föreläser gör Emelie Byström, programproducent på Västergötlands museum som tidigare forskat om nymfer, ett slags kvinnliga naturväsen som förekommer i antik grekisk och romersk mytologi men även har sina motsvarigheter inom den nordiska folktron.
- Agnes de Frumerie växte upp i Västergötland, en plats hon själv beskrev som "sagolandet" i sina anteckningar. Barndomens magi och fascination för sagor och myter genomsyrar hennes konst, och dessa teman berör oss än idag", säger Emelie Byström.
Under kvällen kommer även museets utställningsstipendium till Agnes de Frumeries minne att tillkännages och delas ut. Stipendiet är en hyllning till Agnes konstnärliga arv och syftar till att stödja samtida konstnärer som delar hennes konstnärliga integritet och stilideal, där poetisk realism möter ett tydligt och unikt uttryck. Mottagaren av stipendiet får möjlighet att hålla en separatutställning på Västergötlands museum under nästföljande utställningssäsong. Stipendiet riktar sig i första hand till konstnärer med anknytning till Västergötland och är en plattform för att lyfta fram nya konstnärskap i Agnes anda.
Programmet i korthet:
Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västergötlands museum