LÖRDAG 9 NOVEMBER 2024


Peter Sjöö på besök vid Berlinmuren i ingenmansland mellan dom bägge murarna den 1 augusti 1990 - Foto: Privat

Idag är det 35 år sedan Berlinmuren föll

Idag är det 35 år sedan en av modern historiens mest symboliska händelser inträffade: Berlinmuren föll, en händelse som kom att förändra Tyskland och Europa för alltid.

Berlinmuren, som delade staden i Öst- och Västberlin under 28 år, föll den 9 november 1989 efter en lång period av politiska förändringar och massiva protester mot det östtyska styret.

Historisk bakgrund

Berlinmuren började byggas natten mellan den 12:e och 13:e augusti 1961, det kom som en total överraskning för befolkningen i väst. Den fullständiga muren stod inte klar förrän 1965.

Murens totala längd var cirka 155 kilometer. Av dessa utgjordes ungefär 43,7 kilometer av den faktiska betongmuren, medan resterande 112,7 kilometer bestod av dubbla och tredubbla taggtrådsstängsel med ett mellanliggande ingenmansland.

Berlinmurens ingenmansland, även känt som "dödszonen" eller "Todesstreifen" på tyska, var ett noggrant bevakat område mellan de dubbla murarna som omgav Västberlin. Här är några detaljer om vad som fanns i detta ingenmansland:

  • Vakttorn: Strategiskt placerade för att övervaka hela området.
  • Taggtrådsstängsel: Dubbla och tredubbla stängsel användes för att försvåra passage.
  • Minfält: Vissa delar av ingenmanslandet var minerade.
  • Signalanordningar: För att varna gränsvakter om eventuella flyktförsök.
  • Belysning: Området var starkt upplyst nattetid för att underlätta övervakning.
  • Vakthundar
  • Snubbeltrådskulsprutor
  • Bevakades av sju regementen med mellan 1000 och 1200 soldater
Muren delade staden Berlin och tyska folket, blev en tydlig gräns mellan öst och väst under kalla kriget. Den representerade inte bara en fysisk barriär utan också en ideologisk skiljelinje.


Utsikt från väster över Berlinmuren, april 1983 - photo credit: Siegbert Brey (Own work) - Creative Commons License (CC BY-SA 4.0) - Källa: Wikimedia Commons

Under hela 1980-talet ökade trycket på den östtyska regeringen, med tusentals medborgare som flydde via andra östeuropeiska länder.

Den 18 oktober 1989 avgick den långvarige ledaren Erich Honecker för Deutsche Demokratische Republik, DDR, och den politiska kursändringen blev oundviklig.

Öppnandet av gränsen

Den avgörande dagen, den 9 november, meddelade Günter Schabowski, talesperson för det östtyska kommunistpartiet, att nya reseregler skulle tillämpas omedelbart. Detta ledde till att folkmassor strömmade mot gränspassagerna, där vakterna, ovetande om de nya reglerna, till slut tvingades öppna gränsen. Detta ögonblick har kommit att symbolisera slutet på det kalla kriget och början på Tysklands återförening.

Drygt två år senare, på juldagen den 25 december 1991, höll Sovjetunionens sista ledare Michail Gorbatjov sitt avgångstal, dagen efter, den 26 december, upplöstes Sovjetunionen formellt och Sovjetunionens 15 delrepubliker blev självständiga stater.