ONSDAG 6 NOVEMBER 2024
Historisk dansbal - årets happening på Livrustkammaren! Givetvis anbefalles 1700-talsdräkt och mask! - Foto/källa: Livrustkammaren
Historisk maskeradbal med 1700-talstema på Livrustkammaren
Lördag 9 november arrangerar Livrustkammaren årets historiska dansbal i museet. Givetvis gäller 1700-talsdräkt med mask och kvällen bjuder på historiska danser som på 1700-talet till levande musik. Flera förberedande dansträffar har anordnats för alla dansglada som inte har tidigare erfarenhet av historisk dans. Balen arrangeras i samarbete med den historiska dansföreningen Pied en l’Air.
- Med den historiska dansbalen på Livrustkammaren vill vi ge våra besökare en ”nära-historien-upplevelse”. Vi återupplivar traditionen av de gustavianska maskeradbalerna som hölls på Kungliga Operan under vinterhalvåret och ger deltagarna möjlighet att prova på den tidens sällskapsdanser till levande musik, iförda historisk dräkt och mask, säger Magdalena Westin Piotrowska, intendent och programansvarig på Livrustkammaren.
Lördagens dansbal på Livrustkammaren är ett av årets mest populära arrangemang och lockar inte bara museets vanliga historienördar eller nybörjare utan alla de som hängivet dansar historisk dans och älskar historiska kläder. Just nu visas också den kritikerrosade utställningen Teaterkungen. Prakten, makten och teaterkostymerna på Gustav III:s tid och visningar av utställningen erbjuds under kvällen.
Att maskeradbalen hålls under vinterhalvåret är en tradition som sträcker sig bakåt i historien till det gustavianska Stockholm. Då hölls populära baler med mask och dräkt på Kungliga Operan. Över parketten lades träplankor som tillsammans med scenen bildade ett stort dansgolv. Hovkapellet spelade och hela operahuset öppnades för umgänge.
Maskeraddräkten bestod ofta av en mask för ansiktet och en kappa, kallad domino. Den kunde bäras antingen över en modedräkt eller en mer renodlad maskeradkostym. I skydd av förklädnaden kunde sociala gränser och roller överskridas. Det var under en sådan maskeradbal 1792 som Gustav III blev skjuten.
På Livrustkammaren kan man se flera föremål utställda med kopplingar till den ödesdigra Operamaskeraden som Gustav III:s maskeraddräkt och mask. Även finns också ”kungamördaren” Anckarströms mask samt två flintlåspistoler och en kniv som hittades på mordplatsen.
Hatten och masken som Gustav III bar vid maskeraden den 16 mars 1792 - Fotograf: Helena Bonnevier, Statens historiska museer
Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Livrustkammaren