LÖRDAG 26 OKTOBER 2024

Nya arkeologiska fynd i Husaby vid metalldetektorundersökning

Under lördagen genomförde Sveriges metallsökarförening i samarbete med Västsvensk Arkeologi och Västergötlands museum en metalldetektorundersökning som koncentrerades till fälten norr om Husaby kyrka, i förhoppning om att göra fler fynd.

Idag var det sista dagen för detta år för de omfattande arkeologiska undersökningarna i Husaby. Medlemmar från Sveriges Metallsökarförening, utrustade med metalldetektorer, spadar och GPS-enheter, sökte systematiskt igenom området för att lokalisera metallföremål som kan ge nya insikter om platsens historia.



Under dagen gjorde man flera spännande fynd, bland annat ett vackert hänge från vendel- eller vikingatid och ett lyxigt beslag till en sköldbuckla från yngre romartid (300-tal). Men den verkliga sensationen kom när en romersk silvermynt präglad under kejsare Hadrianus (117-138 e Kr) hittades. Man hittade även sigill, mynt, vikter, beslag och spännen, dagens äldsta fynd blev ett spänne från bronsåldern.

Dagens metalldetektorsökning är en del av ett större forskningsprojekt som syftar till att fördjupa vår förståelse för Husabys historia. Genom att kombinera olika arkeologiska metoder, såsom metalldetektering, utgrävningar och georadarundersökningar, hoppas forskarna kunna avslöja mer om platsens skiftande funktion och gestaltning under olika tidsperioder.



Resultaten från denna undersökning förväntas bidra till en mer nyanserad bild av Husabys historia, som inte enbart präglas av närvaron av politiska och religiösa makthavare, utan också berättar om det vardagliga livet och de internationella kontakter som funnits på platsen genom århundradena.