LÖRDAG 26 OKTOBER 2024

Tidsomställningen fortsätter – EU:s beslut dröjer

Söndagen den 27 oktober 2024 klockan 03.00 ställer vi återigen tillbaka visarna på klockan en timme till 02.00. Därmed upphör sommartiden och vi går över till vintertid, eller normaltid som det egentligen heter. Trots tidigare planer på att avskaffa tidsomställningen inom EU, fortsätter systemet tills vidare.

Bakgrund till tidsomställningen

Sommartid infördes i Sverige 1980 och har varit gemensam för hela EU sedan 2020. Vintertid, eller normaltid, har vi haft sedan 1879. Innan dess fanns det olika lokala tider i landet.

EU:s planer på förändring

EU-parlamentet beslutade 2019 att den gemensamma sommartiden skulle upphöra. Tanken var att varje medlemsland senast 2021 skulle ha beslutat om man ville ha ständig sommar- eller vintertid i fortsättningen. Det skulle dock inte bli någon gemensam tid för hela EU, utan varje land skulle besluta själv vilken tid man ville följa.

Förseningar i beslutsprocessen

Trots EU-parlamentets beslut har processen försenats. För att tidsomställningen ska kunna avskaffas krävs ett beslut i ministerrådet, vilket ännu inte har fattats. Den svenska regeringen har heller inte tagit ställning till om tidsomställningen ska avskaffas, och i så fall vilken tid som skulle vara normaltid.

Framtidsutsikter

Opinionsundersökningar tyder på att en majoritet föredrar ständig sommartid, vilket skulle innebära mer ljus på kvällarna under vintern.

Slutsats

Tills vidare fortsätter vi att ställa om klockan två gånger om året. Om inga ändringar sker kommer sommartiden att införas nästa år söndagen den 30 mars 2025. De som hoppats på ett slut för tidsomställningen får vänta ytterligare en tid medan EU fortsätter att utreda frågan.