LÖRDAG 14 SEPTEMBER 2024


Docka i blått - Foto: Lena Öritsland

Fotograf Lena Öritsland guidar på Västergötlands museum - En resa genom varvsepokens Göteborg

Hur var det att arbeta under varvsepoken i Göteborg? Torsdagen den 19 september berättar fotografen Lena Öritsland om sina fotografier som under sommaren visats på Västergötlands museum i Skara.

Den 19 september har Västergötlands museum äran att välkomna fotografen Lena Öritsland för en exklusiv specialguidning av utställningen Arven efter varven. Lena kommer att dela med sig av sina erfarenheter och berätta om de fascinerande fotografierna hon tagit på det nedlagda Götaverken Cityvarvet i Göteborg, samt om de människor som arbetade där.


Lena Öritsland - Foto: Lena Öritsland
Utställningen Arven efter varven belyser livet som varvsarbetare under Göteborgs storhetstid som varvsstad och har under sommaren lockat besökare till Västergötlands museum. Genom Lena Öritslands gripande porträtt och journalisten Maria Bards texter och ljudinspelningar, får besökarna en djup inblick i både vardag och dramatik från varvsepoken.

Varvsepoken, som sträckte sig över ett sekel, präglade Göteborg både industriellt och socialt. När industrin stod på sin topp under 1960-talet sysselsatte de stora varven - Götaverken, Lindholmens varv, Eriksbergs Mekaniska Verkstad och Götaverken Arendal - uppemot 15 000 personer. Varven utgjorde ett samhälle i samhället med egna skolor, sjukvård och en rik förenings- och fritidsverksamhet.

Trots att samtliga varv idag är nedlagda, lever minnena och berättelserna kvar. I utställningen Arven efter varven förmedlas dessa genom en unik kombination av fotografi, text och ljud som fångar både det vardagliga och det exceptionella i varvsarbetarnas liv.

Utställningen, som är producerad av Sjöfartsmuseet Akvariet i samarbete med LO och ABF, visas på Västergötlands museum fram till den 13 oktober.

Kort information:

Visning av utställningen Arven efter varven tillsammans med fotograf Lena Öritsland.
Visningen hålls torsdag 19 september kl. 12.00 på Västergötlands museum i Skara.
Arrangemanget är gratis men kräver platsbokning, vilket görs via museets hemsida.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västergötlands museum