MÅNDAG 2 SEPTEMBER 2024


Foto: Emelie Byström

Öppna visningar med fika

Sommaren sjunger på sista versen för i år, men på Västergöt lands museum i Skara betyder inte höstens ankomst någon nedgång i aktivitet. Under hösten kommer museets projekt med Öppna visningar och fika att återupptas.

– Det var förra hösten som vi började med att ha en öppen visning varje vecka där vi bjöd på en rundtur i någon av museets utställningar, berättar Ludvig Lhonneur museipe dagog på Västergötlands museum. Som ”belöning” för att man orkat lyssna på mig i 45 minuter, bjöd vi deltagarna på kaffe och kaka, berättar Ludvig med ett leende.

Vilken utställning som stått i fokus under visningarna har skiftat från vecka till vecka.
– Visningarna har varit välbesökta och tack vare fikat så har detta också blivit en mötes plats där likasinnade kan träffas för att prata, berättar Ludvig. Vi har flera besökare som har återkommit flera veckor i rad och som har sagt att de uppskattat mötesplatsen som museet har blivit genom de här visningarna.

Men det är inte bara för nöjes skulle som museet bjuder på fika efter visningarna.
– Nej, vi har skrivet i vårt uppdrag att vi ska vara en folkbildande institution som ska verka för att vara en demokratisk mötesplats. Jag tycker att vi lyckas pricka in båda dessa mål med de öppna visningarna då det både är folkbildande med själva visningarna och att vi också skapar en mötesplats då deltagarna sen får sitta ner och diskutera och samtala över en kopp kaffe. Det gör att man kan föra en lättsam dialog med en represen tant för en stor institution på ett sätt som man ofta inte får möjlighet till annars.

Från och med den femte september startar de öppna visningarna igen. Varje torsdag blir det sen öppna visningar och information om vilken utställning som står i fokus samt hur man bokar plats finns på museets hemsida. Detta kommer att fortgå varje torsdag året ut.

– Eller ja, nästan varje torsdag. Vi lyckades inte hitta någon som ville jobba den 26:e december, avslutar Ludvig.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västergötlands museum