ONSDAG 10 JULI 2024


Bild av Robert DeLaRosa från Pixabay

Blodgivares insats behövs – akut blodbrist i Västra Götalandsregionen

De senaste veckorna har tärt på regionens blodlager. Nu är situationen extra svår och bristen på blod riskerar gå ut över planerade operationer i Västra Götalandsregionen. De kan tvingas ställas in om det inte finns tillräckligt med blod; en åtgärd som tas för att kunna hålla akutsjukvård i gång och ha beredskap för trauma och katastrofläge.

Nu behövs omedelbar påfyllning av blodgrupperna 0-, A-, B- och AB-.

– Stora delar av sjukvården drabbas, planerade operationer kan tvingas ställas in om blodlagret är för lågt och det är något vi behöver undvika, säger Linda Paulson, tillförordnad verksamhetschef på Klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Större blodkrävande operationer har på kort tid tömt lagret i vissa blodgrupper och semester och resor utomlands med efterföljande karenser leder till att färre blodgivare ger blod.

– Vi ber de blodgivare med Rh- som är friska och har en halvtimme över att hjälpa till. Blod behövs bland annat vid olyckor, cancerbehandlingar och svåra förlossningar, och eftersom blodet bara kan lagras i sex veckor är ett jämnt flöde av blodgivare avgörande, även under semestrarna.

GeBlod.nu hittar du öppettider och där du enkelt kan boka din tid online
.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Sahlgrenska Universitetssjukhuset