MÅNDAG 1 JULI 2024


Bild av Anja från Pixabay

Fira rosen i Fornbyn i Skara

Varje år i början på juli firas Rosens Dag och detta uppmärksammar Västergötlands museum den 7 juli i Fornbyn tillsammans med Skara Trädgårdsförening.

Söndagen den 7 juli bjuder Västergötlands museum och Skara Trädgårdsförening in till en blomstrande dag när Rosens Dag firas i Fornbyn. Fornbyn kommer att fyllas av doftande rosor, inspirerande föredrag och roliga aktiviteter för hela familjen. Under dagen finns möjlighet att köpa rosor, perenner och konstverk från lokala utställare. Det kommer även att finnas ett lotteri med fina vinster i rosens tecken och en tipspromenad där man kan testa sina kunskaper om rosor och trädgårdshistoria.

I en inspirerande föreläsning kommer Eva Böhlin Andreasson att dela med sig av sin kunskap om rosor. Ta plats i Rackebyladugården och låt dig fascineras av rosens historia och skönhet. Föreläsningen ges två gånger under dagen.

Vid lunchtid blir det ett föredrag och en rundvandring tillsammans med Julie von Hofsten, trädgårdsmästare och masterstudent vid Göteborgs universitet, som kommer att guida oss genom Fornbyns historiska trädgårdar. Då får du lära dig om de gamla växterna och hur trädgårdarna vid Rackebsytugan och Höjen-torpsstugan såg ut förr i tiden.

Barnen kan ge sig ut på äventyr i friluftsmuseet Fornbyn genom att skanna QR-koder med sina mobiltelefoner. Välj mellan två spännande äventyr: Äventyr 1 med Kattis Uggla eller Äventyr 2 med gårdstomten Nils.

Rosens Dag är ett årligt initiativ som bygger på samverkan mellan Svenska Rosensällskapet, Programmet för Odlad Mångfald (POM) och GRO Plantskolor. Syftet är att lyfta fram rosor över hela Sverige och öka intresset och kunskapen om denna älskade blomma genom olika aktiviteter.

Det är platsbokning till föreläsningarna i Rackebyladugården. Plats bokas via Västergötlands museums hemsida.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västergötlands museum