TISDAG 25 JUNI 2024

Krigsbarnet på Hellekis – en berättelse om Raijas liv

Ny bok om ett finskt krigsbarn som växte upp hos familjen Klingspor

Under andra världskriget kom 70 000 finska barn till Sverige för att undkomma krig och nöd i hemlandet. Ett av dessa barn var Raija Rantala, som kom från en fattig familj i södra Finland och hamnade hos den adliga och välbärgade familjen Klingspor på Hellekis säteri på Kinnekulle i Västergötland. När hon klev av tåget på Råbäcks station den 12 november 1941, 6,5 år gammal, började hennes nya liv, i en mycket annorlunda miljö.

Krigsbarnet på Hellekis är Raijas personliga berättelse om hennes långa händelserika liv och erfarenheten av att vara ett finskt krigsbarn. Men det är också en ingående skildring, med en utomståendes perspektiv, av hur en svensk adelsfamilj levde på 1940- och 50-talet, samt om de historiska och kulturella förhållanden som var helt avgörande för hennes liv; det svenska engagemanget för Finland under kriget genom Hjälpkommittén för Finlands barn, familjen Klingspor och hennes nya hembygd Kinnekulle- och Lidköpingsbygden.

Boken är rikt illustrerad, med både äldre bilder i svartvitt och färg, från Raijas privata album och från olika museer, samt nytagna bilder från hennes uppväxtmiljö på Kinnekulle. Även ett antal arkivhandlingar och personliga brev är återgivna i boken.

Jag träffade Raija Gillström hösten 2017, när jag var anställd på Vänermuseet i Lidköping, under arbetet med en utställning om jul- och luciafirande. När vi möttes berättade hon också om sin bakgrund som finskt krigsbarn och sin uppväxt hos greveparet Klingspor på Hellekis säteri. Hennes livshistoria, goda minne och intressanta berättelse om sitt liv och sin annorlunda uppväxtmiljö, fascinerade mig. Därför skrev jag denna bok.

/Björn Ohlsson

Än så länge finns boken bara att köpa i Axel Ericssons bokhandel i Lidköping, på Vänermuseet i Lidköping, samt på Hellekis säteri. Boken går även att beställa direkt från Björn Ohlsson på e-post bjornhanna88@gmail.com