TORSDAG 20 JUNI 2024

När natten är som kortast - sommarsolståndets magi

Idag, torsdag 20 juni 2024 kl. 22:50, infaller sommarsolståndet, den punkt på året då jordaxeln lutar som mest mot solen på norra halvklotet, vilket resulterar i årets längsta dag och kortaste natt.

Historiskt sett har denna dag varit en viktig högtid, firad över hela världen, men i modern tid har uppmärksamheten kring den minskat.

Jordens lutning skapar säsonger

Sommarsolståndet är inte bara en dag utan en exakt tidpunkt som varierar något år för år. Det inträffar på grund av jordens lutning, som varierar mellan 21,8 och 24,4 grader i en cykel på cirka 40 000 år. Denna lutning gör att vi upplever midnattssol i norr och aldrig helt mörka nätter under denna period.

Månader av sol och värme

De kommande månaderna bjuder på sol, värme och bad, vilket är välbehövligt för att ladda upp inför den mörka och kalla årstiden. Sommarsolståndet är en magisk tid då naturen blomstrar, kärleken spirar och drömmar växer.

Höstdagjämningen och Vintersolståndet

Efter sommarsolståndet kommer höstdagjämningen, söndag 22 september 2024 kl. 14:43, då dag och natt är lika långa, följt av en gradvis ökning av mörkret fram till vintersolståndet, lördag 21 december 2024 kl. 10:19, då ljuset återvänder.

Njut av ljuset

Sommarsolståndet är en påminnelse om att ta vara på de ljusa kvällarna. Trots att vi rör oss mot mörkare tider efter sommarsolståndet, är det fortfarande många ljusa och varma kvällar kvar att njuta av. Ha en trevlig midsommarhelg och en underbar sommar!