TORSDAG 13 JUNI 2024


Ny utställning vid Hornborgasjön lyfter livet under ytan - Foto/källa: Länsstyrelsen Västra Götaland

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. När naturum Hornborgasjöns sommarprogram nu startar finns också en ny utställning på plats. En utställning om livet under ytan på en av Europas främsta fågelsjöar. Dessutom väntar ett sommarprogram fyllt av allt från håvning i vatten till fågelskådning.

- Det är verkligen en helt egen värld under vattnet. Det här är en utställning om det vi inte ser med blotta ögat, säger Malin Herin, naturumföreståndare på naturum Hornborgasjön.

Utställningen ”Under ytan” pågår resten av året på naturum. I den kan besökarna bland annat snurra för att se vem de är i Hornborgasjön, ta del av fascinerande fakta och se vad som finns under ytan i en fiskedamm.

Från håvning till fågelskådning

Den nya utställningen är en del av sommarprogrammet som nu har startat på naturum. Programmet är fyllt med familjeaktiviteter för de som vill utforska naturen på ett roligt sätt. Följ med på håvning i Hornborgasjön, se vilka insekter som du hittar bland alla blommor, titta på mikroliv i mikroskop och spana efter fåglar i kikare.

- Aktiviteterna passar hela familjen. Varje dag klockan 11 kan du följa med oss ut, berättar Malin Herin.

Naturum Hornborgasjön och Café Doppingen har öppet varje dag mellan kl. 10-16 fram till den 31 augusti.

Sommarprogrammet på naturum:

Måndagar och tisdagar kl. 11: Fågelskola
På naturum kan man ofta se fåglar på nära håll. Några simmar, några dyker, andra för ett fasligt väsen. Varje måndag och tisdag kl. 11 under sommaren kan du följa med en guide runt naturum och spana på de fåglar som finns i sjön just nu och lära dig mer om dessa bevingade väsen.

Onsdagar kl. 11: Lupptäcksfärd
Det finns tusentals små kryp och insekter som flyger runt sjön. En del gillar sandhögar, andra gillar döda träd. Några gillar blåa blommor, andra gillar gula. En del har långa tungor och andra korta. Vilka är de? Vi tar med oss håvar, sugsnablar och luppar och ger oss ut bland gräs och blommor.

Torsdagar – söndagar kl. 11: Håvning
Tillsammans håvar vi i vattnet och tar med hjälp av guiden reda på vad som lever under ytan. Vi kan hitta allt från en vattenspindel med egen syrgastub, ett litet, litet rött kvalster till rovdjur som sländelarver och dykarbaggar.

Varje dag kl. 13: Hornborgasjön ovan och under ytan
Vad är det för särskilt med Hornborgasjön? Det är väl bara en vanlig sjö? Under den här guidningen får du veta mer om när sjön var ett hav, vad det är för hund som ligger begraven, hur sjön under ett halvt sekel var ett minne blott och hur den idag blivit ett av Europas främsta fågelparadis.

Varje dag kl. 14: Mikroliv
Har du tittat på en spindel i förstoring någon gång? Eller en lurvig humla? Eller har du sett hur sinnrikt ett grönt blad är konstruerat? Varje eftermiddag på naturum kan du med hjälp av stereolupp titta närmare på de kryp och växter som finns i och runt Hornborgasjön. En guide hjälper dig och kan berätta mer om vad det är du ser. Låt dig fascineras av en helt ny värld av mikroliv.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götaland