ONSDAG 12 JUNI 2024


Foto: Konstfotograf Lena Öritsland

Ny utställning på Västergötlands museum: Om varvsepoken i Göteborg

Hur var det att arbeta under varvsepoken i Göteborg? Lördagen den 15 juni öppnar den hyllade utställningen ”Arven efter varven” på Västergötlands museum i Skara.

I över ett sekel ljöd slagen från arbetet på varven som hjärtslag genom Göteborg där fartyg från hela världen reparerades och tillverkades. Det var ett virrvarr av kranar, dockor och fartyg som sträckte sig från Lundbyhamnen och hela vägen ut mot Älvsborgsbron. När varvsindustrin stod på sin topp, mot slutet av 1960-talet, hade de fyra varven Götaverken, Lindholmens varv, Eriksbergs Mekaniska Verkstad och Götaverken Arendal uppemot 15 000 anställda.

Varven fungerade som ett samhälle i samhället. Här fanns egna yrkesskolor, sjukvård och inte minst en omfattande förenings- och fritidsverksamhet. Historien om varven är därför också berättelsen om industrialismens, fackets och arbetarrörelsens genombrott. Idag är samtliga varv nedlagda och utsålda, men minnena och berättelserna lever kvar.

I utställningen ”Avet efter varven” får du en inblick i hur livet som varvsarbetare kunde vara. Genom fotografen Lena Öritslands porträtt samt journalisten Maria Bards texter och ljudinspelningar möter du människor och minnen från varvsepoken i Göteborg. Du får ta del av både vardagliga och dramatiska berättelser från kvinnor och män, arbetare och tjänstemän i en mängd olika yrkeskategorier. Öppenhjärtigt berättar dessa varvsarbetare om hur kollegorna fick sina öknamn, stoltheten över arbetet, hisnande historier om arbetsmiljön och mycket mer.

Utställningen är producerad av Sjöfartsmuseet Akvariet, i samverkan med LO och ABF med stöd av Arbetarrörelsens kulturfond. Den visas på Västergötlands museum över sommaren.

Om Lena Öritsland:

Lena Öritsland är utbildad fotograf vid Konstfack i Stockholm. Hon har en bakgrund som reportage-fotograf och valde år 2015 att helt och hållet satsa på konstnärligt foto. Hon tilltalas särskilt av gamla industrimiljöer där rost, järn och spår av användning skapar en speciell estetik. Hennes fotografier av det nedlagda Götaverken Cityvarvet har visats på gallerier och museer samt använts som utsmyckning.

Om Maria Bard:

Maria Bard är utbildad journalist vid JMG (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation) vid Göteborgs Universitet. Hon har jobbat som nyhetsjournalist för press, radio och TV och skriver feature för tidningar och magasin. Hon skildrar gärna det lite udda och fängslas av personliga berättelser.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västergötlands museum