ONSDAG 29 MAJ 2024


Foto: Lin & Lera byggnadsvård - Foto: Patrik Erlandsson,Västergötlands museum

En dag för dig som älskar gamla hus och tradition: Byggnadsvårdsdag i Fornbyn

Den årliga Byggnadsvårdsdagen närmar sig och Västergötlands museum i Skara välkomnar alla som är intresserade av kulturarv, äldre bebyggelse och byggnadsvård till ett helgdagsarrange-mang i Fornbyn och inne på museet.

Lördag 1 juni anordnas Byggnadsvårdsdagen av Västergötlands museum. Dagen utgör kulmen på ByggnadsVår som varit temat för vårens olika arrangemang på museet. Dagen bjuder på en mängd aktiviteter, guidade turer och föreläsningar, där specialister inom byggnadsvård delar med sig av sina insikter och erfarenheter.

– Byggnadsvårdsdagen är en fantastisk möjlighet för alla som är intresserade av byggnadsvård och historiskt hantverk att träffas, lära sig och inspireras. Vi är stolta över samarbeta med lokala aktörer inom byggnadsvård som arbetar med att bevara vårt kul turarv, säger Emelie Byström, programproducent på Västergötlands museum.

Utställarna håller till ute i det idylliska friluftsmuseet Fornbyn som är en levande kul turhistorisk miljö där ett 30-tal byggnader från hela Västergötland visas upp för att ge en bild av det gamla bondesamhället. Kring gårdarna odlas kryddor, frukt, grönsaker och gammeldags blommor. På programmet finns inte bara möjlighet att träffa utställarna i Fornbyn utan också två föredrag om det gröna kulturarvet, varav den ena utgörs av en rundvandring i Fornbyn. Dagen till ära invigs dessutom en ny utställning på museet; Sommarslottet - Börstorps slott 1984-2001. I år är det precis 40 år sedan den första utställningen på Börstorps slott in vigdes, och det vill Västergötlands museum uppmärksamma med en sommarutställning där besökaren får möjlighet att uppleva en glimt av vad som visades på Börstorp genom åren. I samband med invigningen bjuder museet på kaffe och kaka.

Om evenemanget:Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västergötlands museum