LÖRDAG 25 MAJ 2024


Foto: Privat

Österängs bygdegård inviger nya entrén på Nationaldagen

Österängs bygdegård står nu ännu bättre rustad för olika typer av utnyttjande. Den senaste stora förändringen är tillbyggnad av en helt ny entré, som är helt anpassad för att möta dagens krav på tillgänglighet. På nationaldagen, den 6 juni kommer bygdegårdsföreningen att fira detta med en festlig invigning.

Under de senaste fyra åren har det hänt mycket i och omkring bygdegården. Den första etappen gjordes för fyra år sedan då bygdegårdens kök moderniserades till en standard som motsvarar ett restaurangkök, med bar-och serveringsdel. Året efter anlades en helt ny lekpark där den mest populära attraktionen har blivit den femtio meter långa linbanan.

-Bygdegårdsföreningen har hela tiden haft fokus på att platsen ska vara det naturliga navet för en attraktiv mötesplats för människor i alla åldrar, säger ordföranden Kjell Eriksson. Med vår senaste tillbyggnad anser jag att vi har lyckats.

Vad som nu skett under de senaste månaderna är tillbyggnad av entrén, som uppfyller kraven på tillgänglighet. Ingången är i markplan och utöver den nya trappan, som är byggd med Kinnekullekalksten, har installerats en invändig hiss. Själva entrédelen som byggts till i vinkel mot bygdegården, har en yta på drygt 60 kvadratmeter. Där finns nu en handikapptoalett samt ytterligare två toaletter med ljusa kakelbeklädda väggar. Två specialbyggda ställ för ytterkläder finns på plats, kompletterade med speglar. En ny utrymningsramp har monterats utmed ena gaveln från den stora altanen.

Den senaste tillbyggnaden har kunnat genomföras tack vare bidrag från Allmänna arvsfonden, Götene kommun och Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Ingemar Andersson från bygdegårdens styrelse har lett projektet och svarat för alla kontakter med berörda entreprenörer.
-Vi känner oss mycket nöjda över att nu kunna erbjuda en bygdegård som uppfyller dagens krav och hoppas på ett flitigt utnyttjande, säger han.

Föreningen planerar nu för att till hösten starta egna aktiviteter för ökad trivsel och samvaro, med tonvikt på den äldre målgruppen.

Till första delen av invigningen den 6 juni med visning av lokalerna och mingel krävs ingen anmälan. Däremot gäller anmälan av de som önskar delta i det efterföljande samkvämet med mat och underhållning.