MÅNDAG 20 MAJ 2024

Blåsmusikens dag firas på Vara Konserthus

För tredje året i rad firas Blåsmusikens dag på Vara Konserthus, ett evenemang som lockar storband och blåsmusikälskare från hela Västra Götalandsregionen. Den 25 maj bjuder på ett späckat program där åtta storband står på scen, däribland Bohuslän Big Band och Next Generation Big Band.

Under dagen möter publiken amatörer och proffs som alla förenas i en kärlek till blåsmusik. Utöver konserthusets eget storband, Bohuslän Big Band och band som återvänder sen sist tillkommer tre nya tillskott: Vadsbo Big Band från Mariestad, Karlsborgs storband och Blue Heaven Big Band från Lerum.

Ralph Soovik, producent för evenemanget, uttrycker sin entusiasm över den växande populariteten:
– Det är fantastiskt att intresset ökar för varje år och att fler band vill delta och fira Blåsmusikens dag i konserthuset.

Medverkar gör också två SM-vinnare från Blue House Youth Jazz Festival i Stockholm. Freetown Big Band från Borås Kulturskola vann den yngsta klassen och konserthusets egna ungdomsstorband Next Generation Big Band vann äldsta klassen i SM för ungdomsstorband. Båda banden uppträder under dagen och Ralph understryker vikten av att inkludera unga musiker:

– Det är både viktigt och roligt att även yngre storbandsmusikanter får chansen att spela i konserthusets stora sal. Att få prova på att spela professionellt med allt vad det innebär. Det gör att man växer i sitt spelande.

Prova på både scen och instrument

Ett spännande inslag för i år är den öppna scenen i restaurangen under lunchen. Här ges musiker i alla åldrar möjlighet att spontant jamma tillsammans.

– Det kan bli riktigt roliga och spontana musikaliska möten där under lunchen, säger Soovik.

Dessutom kommer Uffes Blås från Värmland på besök. De visar upp olika blåsinstrument och låter besökarna prova på att spela under hela dagen.

Dagen avslutas med konserter av Next Generation Big Band och Bohuslän Big Band. Ralph Soovik hoppas på en minnesvärd dag för alla åldrar:

– Vi ser fram emot en svängig och rolig blåsmusikdag för hela familjen. Evenemanget startar klockan 11.00 och varar i fem timmar, fyllda av musikaliska upplevelser och möten. Det är fri enrtré hela dagen.

Blåsmusikens dag – en nationell fest

Blåsmusikens dag firas över hela Sverige och lyfter fram blåsmusikens betydelse i det svenska musiklivet. Initiativet, som startades våren 2018, har vuxit till en viktig tradition för att främja och bevara blåsmusikens kulturarv. Det är dagen då Sveriges samlade blåsarkraft mobiliserar och visar styrkan i blåsmusiken och vilken viktig roll den fyller för Sveriges nutida och framtida musikliv.

Medverkande storband i Vara:
  • Bohuslän Big Band
  • Next Generation Big Band
  • Vara Storband
  • Blue Heaven Big Band från Lerum
  • Vadsbo Big Band från Mariestad
  • Karlsborgs storband
  • Mölndals Kulturskolas storband
  • Freetown Big Band – Borås Kulturskola


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Vara Konserthus