ONSDAG 15 MAJ 2024


Cykelinvigning på Billingen Skövde den 18 maj - Foto: Ludvig Danling/Skövde kommun

Invigning av stor cykelsatsning på Billingen Skövde

Efter ett års byggtid invigs nu den stora cykelsatsningen på Billingen Skövde. Den 18 maj kl. 10.00 klipper kommunstyrelsens ordförande Theres Sahlström och Philip Fagerberg från Ride & Develop bandet och inviger den nya cykeldestinationen på Billingen, som består av en MTB-arena, den 35 km långa Billingerundan samt sex stycken MTB-leder och gravityleder av olika svårighetsgrad.

I april 2023 togs första spadtaget för den stora cykelsatsningen på Billingen. Nu är hela byggprojektet genomfört och Billingen Skövde har därmed skapat goda förutsättningar för att bli en året runt-destination för outdoor-upplevelser.

- Det är fantastiskt att få inviga den här cykelsatsningen på Billingen. Skövde kommuns satsning tillsammans med den satsning som parallellt görs på Billingehus gör att vi nu har en högklassig outdoor-destination som vi är mycket stolta över, säger Theres Sahlström, kommunstyrelsens ordförande i Skövde.

Det nya cykelområdet på Billingen utgår från mtb-arenan, ett område som inbjuder till lek och teknikträning. I dess närhet finns också sedan tidigare två pumptracks. Vid mtb-arenan startar två blå leder, som är en blandning av naturstigar och maskinbyggda delar. Det finns även en gravityzone som är en del med fyra maskinbyggda utförsleder av olika svårighetsgrad. Slutligen ingår också Billingerundan i satsningen. Det är ett 35 km långt cykelvasaspår för gravelcykling.

Billingen som område har en lång historia av MTB-cykling. Nu skapas mer utrymme och en arena för nybörjare, motionärer och mindre vana cyklister till tävlingsåkare. Fler spår har också separerats från fotgängare genom ny dragning av cykelslederna och byggande av broar vid kritiska passager. Tillsammans med den infrastruktur som finns sedan tidigare i form av cykeluthyrning, och försäljning, kurser, mekrum, cykeltvätt, omklädningsrum och restauranger utgör Billingen nu en komplett cykeldestination.

- Satsningen på cykel på Billingen är mycket viktig för aktörer inom besöksnäringen på Billingen och i hela Skövde. Det som sker på Billingen stärker hela Skövdes attraktionskraft, säger Mats Olsson, vd på Next Skövde.

Cykelsatsningen är sista pusselbiten i Billingeprojektet och Peab är huvudansvarig. För själva skapandet av leder och cykelområden ansvarar erfarna experter från svenska ledbyggarna Ride & Develop och Abloc.

Invigningen av cykellederna är en del av evenemanget Billingen Outdoor. Under dagen sker bland annat cykeluppvisning i form av MTB Freestyle Show, jumpsessions och det finns möjlighet att provcykla elcyklar. Fri åkning hela dagen i hela området!


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Next Skövde