TISDAG 14 MAJ 2024

Forsviks bruk öppnar för säsongen

Måndagen den 20 maj öppnar Forsviks bruk för säsongen. Upplev 600 år av industrihistoria i en bruksmiljö som är en del av den svenska industrins vagga. I sommar blir det även en rad spännande aktiviteter för både barn och vuxna, allt från gammeldags lekar till rockmusikal om 80-talets landsbygds-Sverige.

Forsviks bruk är en av Sveriges äldsta dokumenterade industriella platser. Här finns bruksjärnväg, vattenhjul och en rad historiska byggnader; smedja, metallgjuteri, kraftverk och ett träsliperi för tillverkning av pappersmassa. Du får också veta mer om livet i det gamla brukssamhället och om gammal teknik, genom spännande utställningar.

– Glöm inte att höja blicken! I taket i de flesta byggnader finns det lämningar kvar från den äldre industrin med allt från traverser, tidiga elledningar med porslinsknoppar, till krokar och tyngder i järn. Min personliga favorit är den helgjutna traversen i Kraftverket från 1902! säger Sara Norén, koordinator på Forsviks bruk.

Säsongens aktiviteter drar igång på Fönsterrenoveringens dag 30 maj, då en byggnadsantikvarie visar bland annat kittning och urglasning, och det finns utrymme att ställa alla sina frågor. Det är även ett perfekt tillfälle att botanisera i den tillfälliga utställningen Kolorera som visar hur färgen på fasad, foder och fönster samspelar och skapar ett helhetsintryck. Utställningen är producerad av Slöjd & Byggnadsvård på Nääs.

Den 19 juli är det barnens dag på Forsvik! Här blir det prova-på aktiviteter, gammeldags lekar, du kan åka brukståg och få veta mer om de unga som arbetade på bruket en lång bit in på 1900-talet.

Den 21 juli blir det även nyskriven 80-talsmusikal, “SOT – GjutRock”, signerad SMOFA, Skaraborgs musikal- och filmakademi. I år handlar den om vad som händer när den lokala industrin går i konkurs och en hel by plötsligt blir arbetslös.

Säsongen avslutas kring Kulturarvsdagen den 7 september, med Höstmarknad i skördetid, arrangerad av Forsviks café & mat och Kanalbutiken 5 Knop i samarbete med Forsviks bruk. Årets tema för Kulturarvsdagarna är “Kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser”.

– Temat känns extra roligt för oss! Forsvik och inte minst bruket, har under sin långa historia, varit en naturlig knutpunkt i samhället. Under höstmarknaden visar vi detta genom att köra brukståget mellan bruket och kanalen, samt genom våra guidningar, där vi berättar om brukets roll i samhället, säger Jan Johansson, chef för Forsviks bruk.

Fri entré för barn och unga – öppet dagligen

Forsviks bruk har öppet klockan 10.00–17.00 från 20 maj till 8 september. På midsommarafton och på nationaldagen är Forsviks bruk stängt.  

Barn och unga, och studenter som kan visa studentlegitimation, har fri entré. En dagsbiljett för vuxen (20 år fyllda) kostar 70 kronor. Ett årskort för vuxen kostar 140 kronor och gäller för obegränsat antal besök på VGR:s museer: Göteborgs naturhistoriska museum, Vänersborgs museum, Lödöse museum, Medicinhistoriska museet, Forsviks bruk, och Vitlycke museum.

Under sommaren har Forsviks bruk guidade turer dagligen kl. 14.00 som ingår i entréavgiften.

Mer information hittar du på www.forsviksbruk.se


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen - Kulturförvaltningen