TISDAG 14 MAJ 2024

SM i utomhusmatlagning avgörs på Billingen Skövde

Sedan sommaren 2023 har deltävlingar i SM i utomhusmatlagning avgjorts på olika håll i Sverige. Nu är det dags för finalisterna att vässa kockknivarna och spetsa smaklökarna för att tävla om att bli årets vinnare i den smakrika tävlingen som avgörs på Billingen Skövde lördagen den 18 maj.

Västervik, Tåkern, Kinnekulle och Smålands Trädgård har varit platser för de spännande tävlingarna som vaskat fram lag som nu gör sig redo för final: Team Hällfire (vinnare Smålands Trädgård), Lag Grosshandlarna (vinnare Kinnekulle), Team Godagens skogen (vinnare Tåkern) och Team Guldkant (vinnare Västervik). Med i finalen finns också Team Bacon som vann förra årets skol-SM samt förra årets vinnare King size extra allt.

SM i utomhusmatlagning är en lagtävling och går ut på att lagen ska tillaga en trerätters meny över öppen eld på stekhällar och Trangiakök. Ett lag består av 2-3 deltagare som har 2,5 timmar på sig att tillaga en trerätters meny. De tävlande komponerar menyn utifrån en råvarulista med råvaror i säsong från lokala livsmedelsproducenter. Vinnarna får förutom äran ett presentkort på 10 000 kr, produkter från tävlingens samarbetspartners och sin inskrift i vandringspriset.

De svenska outdoorföretaget Light My Fire och Trangia är samarbetspartner till SM i utomhusmatlagning.

- Light My Fires flergångsprodukter gör det möjligt för oss att kunna genomföra hela SM-året hållbart med deltävlingar och final utan engångsmaterial. Trangia har ett mångårigt engagemang i SM och levererar Trangiakök både för användning i tävling och som priser. Båda våra samarbetspartners är värdefulla för oss i tävlingarna, säger Magnus Sundmark, projektledare och ansvarig evenemang Next Skövde.

Finalen är en del av evenemanget Billingen Outdoor – en dag fylld med aktiviteter och inspiration för alla som gillar livet utomhus. För den som blir inspirerad och själv vill testa på att laga mat utomhus finns det möjlighet att delta i cook along-sessioner under finaldagen på lördagen.

Under hela veckan öppnar dessutom föreningarna på det stadsnära berget upp för besökare att testa på spännande utomhusaktiviteter såsom löpning, hunddrag och klättring. Under fredagen avgörs skol-SM i utomhusmatlagning där ungdomar från gymnasieutbildningar tävlar.

- Evenemangen på Billingen Skövde ger oss möjlighet att lyfta området som en outdoordestination. Genom den stora bredden på aktiviteter hoppas vi kunna locka flera olika målgrupper till Billingen, säger Magnus Sundmark, projektledare och ansvarig evenemang Next Skövde.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Next Skövde