MÅNDAG 13 MAJ 2024


Monica Green, Henrik Allert och Conny Brännberg - Foto: Hanna Allert Karlsson (dotter till Henrik Allert)

Skövde kommuns förtjänsttecken 2024 tilldelas Henrik Allert

Den 12 maj tilldelades Henrik Allert Skövde kommuns förtjänsttecken 2024, Monica Green (S) och Conny Brännberg (KD) uppvaktade Henrik i sitt hem. Henrik tilldelas förtjänsttecknet för många års insatser som konstnär där han varit till stor inspiration för såväl andra kreatörer som för den breda allmänheten. Tillsammans med sin hustru Gerd Allert, som avled 2010, har de skapat konst inom flera olika konstnärliga uttryck. Henrik är en av två som får ta emot förtjänsttecknet. Nästa utdelning sker den 6 juni på nationaldagsfirandet.

Henrik är född i Skövde och har varit trogen bygden under sitt yrkesliv. Han har haft ett mycket stort antal utställningar och är representerad med verk i såväl offentliga sammanhang, vid institutioner men framför allt i många svenska hem.

Henrik har haft sin utgångspunkt i Ängen, vackert belägen i Säter. Närheten till jorden, djuren, vardagen, naturen och dess växlingar under olika årstider märks i verken. Henrik har fått uppdrag att genomföra offentliga utsmyckningar på ett mycket stort antal platser runt om i landet och genom sin rika produktion och uppskattning finns han också representerad i många hem. Att vara både uppskattad av konstexperter och älskad av allmänheten är förunnat få konstnärer.

Henrik har arbetat med flera olika tekniker och oavsett om det är målningar i olja eller akryl, verk formade av skickliga skulptörhänder där leran är materialet, eller om det är grafiska blad, eller i glasskulpturer så är det naturens växlingar, djur, människor och olika väsen som går igenom som ett tema. Är det en människa vi ser, är det ett djur eller något väsen, i det tidlösa, det skiftande, men framför allt inspirerande och tankeväckande, så blir man som betraktare indragen i ett fördjupat resonemang och konsten blir både en bildning och en utmaning att ställa fler frågor om det mänskliga livets existens.

Det är nog som keramiker som Henrik blivit mest känd. Vid ett tillfälle uttryckte han:

- I keramiken måste man ingenting och allt är både möjligt och tillåtet. Den tanken har varit förlösande i mitt skapande.

Storheten hos Henrik ligger i att man dras in i hans verk och det blir en växelverkan mellan det konstnären vill förmedla och det som mottagaren upplever. Stor konst lockar till interaktion och Henrik är en stor konstnär, och en värdig mottagare av Skövde kommuns förtjänsttecken.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Skövde kommun