FREDAG 10 MAJ 2024


Bild av Myriams-Fotos från Pixabay

Kraftfulla solstormar på väg mot jorden - kan ge spektakulära norrsken

Solens mest aktiva region har genererat flera kraftfulla koronamassutkastningar (CME), minst fem sådana händelser är nu på kollisionskurs med jorden. Dessa solstormar förväntas nå oss på fredag och kan orsaka störningar under hela helgen.

En koronamassutkastning är ett fenomen där solen projicerar enorma partikelmoln från sin korona. Dessa dramatiska händelser är ofta följden av kraftiga explosioner på solens yta. När dessa partiklar når jordens magnetosfär, interagerar de med den och kan skapa störningar.

Dessa geomagnetiska stormar, framkallade av CME:er, kan resultera i både förtrollande och problematiska effekter. De kan å ena sidan skapa magnifika norrsken, men kan också å andra sidan orsaka avbrott i elektroniska system som GPS och satellitkommunikation, vilket är en utmaning för samhällen som är beroende av teknologi.

NOAA, det amerikanska nationella väderinstitutet, har utfärdat varningar för intensiva geomagnetiska stormar som är på väg mot jorden. Dessa stormar rankas som G4 på en skala från G1 till G5, vilket indikerar att de kan vara bland de mest intensiva sedan 2005.

Var därför vaksam på möjligheten att bevittna norrsken, men var även uppmärksam på potentiella tekniska störningar och kommunikationsproblem under den helgen!