SÖNDAG 28 APRIL 2024

Har en unik tradition gått i graven i Hällekis

Inte heller i år får Hällekisborna njuta av den traditionsenliga vårkonserten med Hällekis Musikkår på Valborgosmässoafton och inte heller vakna upp på morgonen den 1:a maj till kårens taktfasta spelande, vilket blivit en symbol för samhället och vårens ankomst.

I Hällekis, en by med djupa musikaliska rötter, har en anrik tradition mött en oviss framtid. Sedan 2019, året då Hällekis Musikkår firade sitt hundraårsjubileum, har den årliga första maj-marschen genom samhället, som genomförts oavsett väder under decennier, uteblivit. Frågan som nu ekar bland byns gator är: Har vi bevittnat slutet på denna långvariga tradition?

Generationer av Hällekisbor har vuxit upp med ljudet av musikkårens marscherande toner varje första majmorgon, en väckarklocka som signalerade vårens ankomst. Det var en dag då samhället samlades, inte bara för att lyssna utan också för att följa efter i musikkårens fotspår, en procession som för många blev lika mycket en del av traditionen som musiken själv.

Musikkårens närvaro har varit en självklar del av Hällekis identitet, och dess frånvaro på första maj har lämnat en märkbar tomhet. Likaså har den årliga Valborgsmässoaftonens konserten i Falkängen blivit en saknad sammankomst. Denna vårkonsert, som en gång lockade skaror av besökare, verkar nu vara ett minne blott.

Självfallet finns det naturliga förklaringar till dessa uteblivna spelningar, pandemiåren, sökande efter ny dirigent efter Lena Öberg, bemanning m.m. kan vara några av orsakerna. Likväl finns en saknad av dessa unika traditioner i Hällekis.

I år verkar den enda chansen att uppleva musikkårens toner i Hällekis vara vid nattvandringens start den 10 maj. Andra planerade framträdanden inkluderar en spelning på nationaldagen den 6 juni i Götene och en sommarkonsert den 8 juni. Men det är första maj som förblir den stora frågan.

Kan Hällekis Musikkår återuppliva den älskade första maj-traditionen, eller är det dags att acceptera att vissa traditioner förändras med tiden? Hoppet om en återuppväckt tradition lever kvar hos invånarna, men endast tiden kan utvisa om musikkårens marsch kommer att återvända till Hällekis gator.