LÖRDAG 27 APRIL 2024

Ny undersökning: Hälsa och välmående årets semestertrend

Inför årets sommarplanering är det tydligt att hälsa och välmående är i fokus, detta enligt en nyligen genomförd Sifo-undersökning från Göta kanal. Det speglar sig även i att många nu planerar för en aktivt semester i naturen.

En semester som präglas av hälsa och välmående har blivit viktigare hos fler än var tredje svensk, enligt undersökningen. Även kostnadsmedvetenhet har blivit viktigare liksom social samvaro, men att hålla igen på sin klimatpåverkan är det få som prioriterar upp i år. Den växande hälsotrenden visar sig också i vad svensken planerar att göra i sommar. Hela var tredje planerar för en aktiv semester i naturen vilket är något fler än de som planerar en utlandssemester.

- Friluftsrenden växte sig extra stark under pandemin för att sedan avta något allt eftersom reserestriktionerna släppte under 2022. Även om vi fortsätter att resa utomlands, ser vi i år en återkommande trend där den aktiva semestern såsom cykling, vandring, båt och camping närmar sig samma popularitetsnivåer som under pandemin, säger Magnus Hollwin, marknadschef på Göta kanalbolag. 

Från Sifo-undersökningen

När det kommer till dina semesterplaner, har något av följande blivit viktigare eller mindre viktigt i år jämfört med tidigare år?

Mer viktigt Lika viktigt Mindre viktigt  
Hälsa och välmående 37 % 58 % 1 %
Kostnadsmedvetenhet 31 % 59 % 6 %
Social samvaro 29 % 63 % 4 %
Bekvämlighet 26 % 66 % 5 %
Att få uppleva nya saker 23 % 60 % 12 %
Minska sin klimatpåverkan 15 % 67 % 11 %

Planerar du att göra något av följande på din semester?

Campa, cykla, vandra, båtsemestra - 35 %
Resa utomlands - 34 %
Bilsemestra - 30 %
Inget av ovan - 23 %
Vet ej - 11 %


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Göta Kanal