FREDAG 26 APRIL 2024


Foto/källa: PostNord

Östersjön blir frimärke – en hyllning till ett av Sveriges viktigaste naturarv

PostNord släpper frimärken med motiv från Östersjön – ett hav som är avgörande för flera miljoner människor, tusentals djur och flera länder men också en viktig plats för arbetsliv och fritid. Frimärkena finns att beställa via PostNords webbutik från 23 april.

Det finns flera skäl till att Östersjön har en plats i många svenskars hjärtan. För en del lockar glittrande vatten och varma klippor, för andra är det en omtyckt arbetsplats eller tid för avkoppling i sommarstugan. Oavsett så är det en betydelsefull pelare för svensk natur som dessutom agerar dragplåster för svensk turism, säger Kristina Olofsdotter, chef för PostNord Frimärken.

Havet är hem för över 4 000 arter av djur, växter, alger och andra organismer som tillsammans med växtlivet utgör byggstenarna i havets ekosystem. Men havets betydelse innefattar mer än det biologiska. Det är ett uppskattat fritidsområde och semestermål för familjer, en viktig arbetsplats och rymmer dessutom en skärgård som är en stor del av den svenska kulturen.

– Östersjön är en alldeles speciell och helt unik miljö, där växter och djur från både salta hav och söta vatten lever sida vid sida. Det bräckta vattnet är en tuff miljö för dem att leva i, vilket gör ekosystemet mer sårbart. Vi är väldigt glada att PostNord hjälper oss att uppmärksamma och presentera några av arterna som lever under ytan i Östersjön, säger Tina Elfwing, föreståndare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Motiven har designats av den grafiska formgivaren Carina Länk som själv är född och uppvuxen i Mjällby, vid Östersjön. Med sin design vill hon förmedla känslan av Östersjöns rika liv och vad som gömmer sig under vattenytan men också påminna människor om det viktiga arbete som görs för att skydda havet.

Frimärkena finns att köpa via PostNords webbutik. Frimärkena säljs i ett ark med de tre motiven.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: PostNord