FREDAG 26 APRIL 2024

Över 30 miljoner biltvättar 2023

Biltvättandet slår rekord. 2023 genomfördes över 30 miljoner biltvättar i Sverige, vilket är en ökning med 26 procent jämfört med 2020 då mätningarna började. Det visar en ny rapport som miljöinitiativet Hållbar biltvätt släpper inför Stora Biltvättarhelgen 27–28 april.

Enligt en ny rapport, Stora Biltvättsrapporten, framtagen av Hållbar biltvätt ökade totala antalet biltvättar förra året med 26 procent jämfört med 2020. 2023 passerade antalet biltvättar 30 miljoner för första gången. Av dessa sker nästan hälften, 47 procent, hemma på gatan eller garageuppfarten.

– Det är glädjande att biltvättandet har slagit rekord, men samtidigt är det tudelat eftersom nästan hälften av dem fortfarande sker på gatan. Vi vill få fler att förstå hur viktigt det är att i stället välja en kontrollerad anläggning för att skydda vårt vatten, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt och vd för Organisationen Sveriges Servicestationer.

Biltvätt på gatan medför årligen att 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller rinner ut i våra sjöar, hav och vattendrag.

Stora Biltvättarhelgen 27–28 april

Den 27–28 april går Stora Biltvättarhelgen av stapeln vars syfte är att uppmärksamma problematiken kring hemmatvättandet och biltvättar på icke-godkända anläggningar. Helgen instiftades av branschorganisationen Svenskt Vatten 2014.

– För att uppmärksamma helgen lite extra i år har vi valt att ta fram Stora Biltvättsrapporten, som är en statistiksammanställning med all kunskap om biltvätt vi samlat på oss under åren. Vi hoppas att den kan hjälpa till med att skapa en förflyttning från hemmatvätt till kontrollerade anläggningar och underlätta kommunernas arbete mot fultvättarna, säger Robert Dimmlich.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Hållbar Biltvätt