MÅNDAG 22 APRIL 2024

Lyridernas ljusshow - en årlig astronomisk händelse

Varje år bjuder Lyridernas meteorsvärm på en storslagen föreställning i natthimlen, när Jorden passerar genom resterna från kometen C/1861 G1 Thatcher. Denna händelse är en inbjudan att utforska det himmelska spektaklet som utspelar sig ovanför oss.

När vi talar om ett meteorregn, syftar vi på det fenomen där flera meteoroider, likt en svärm, korsar himlen och skapar en illusion av att de alla härstammar från samma punkt. Dessa kosmiska partiklar, ofta inte större än ett riskorn, träder in i jordens atmosfär och förbränns, vilket ger upphov till det vi romantiskt benämner som stjärnfall.

Lyriderna utgör en av de mest anmärkningsvärda och efterlängtade meteorregn under året och har fått sitt namn från stjärnbilden Lyra. I år, 2024, kommer Lyriderna att vara synliga från den 14:e till den 30:e april, med en topp i aktivitet mellan den 21:a och 22:a april. Under denna period kan man förvänta sig att se upp till 20 stjärnfall per timme.

För att fullt ut kunna uppskatta Lyridernas skönhet, är det bäst att observera dem mellan midnatt och gryningen. Sök upp en mörk plats långt från störande ljusföroreningar, lägg dig bekvämt och låt dig hänföras av det kosmiska skådespelet. Det är en stund då man kan känna sig som en del av det oändliga universumet, omgiven av dess mystik och under.

Så packa en filt, rikta blicken mot stjärnhimlen och njut av detta himmelska skådespel!