MÅNDAG 22 APRIL 2024

Nya fastsittande korkar på mjölkförpackningar - En förändring med blandade känslor

I takt med att nya EU-direktiv träder i kraft, har flera mejeriföretag börjat testa fastsittande korkar på sina förpackningar. Denna förändring är ett svar på lagkravet som syftar till att minska nedskräpning och öka återvinningen av plastmaterial. Fastsittande korkar finns nu även på de flesta plastflaskor.

Fördelar med de nya korkarna:

Miljövänlig:
De fastsittande korkarna är designade för att förbli fästa vid förpackningen även efter öppning, vilket underlättar återvinning och förhindrar nedskräpning.

Förenklad sortering:
Hela förpackningen, inklusive korken, sorteras som pappersförpackning, vilket förenklar återvinningsprocessen.

Användarnas åsikter

Reaktionerna på de nya korkarna har varit blandade. Vissa konsumenter välkomnar förändringen och ser fördelarna med att korken inte kommer bort, medan andra upplever det som krångligt och menar att korken är i vägen när man häller, vilket kan leda till spill, och att det kan vara svårt att sätta tillbaka korken korrekt.


En lösning

Det finns dock en ganska enkel lösning på problemet som troligen är mer miljövänlig, tillverka förpackningen utan plastkork och öppna mjölkförpackningen som man gjorde förr. Vik upp en av sidorna som då bildar en pip, går lätt att hälla och lätt att stänga. En lösning som borde tilltala både producenter och konsumenter.